Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Само за защитни цели“. Пет ядрени държави подписаха, че няма да воюват помежду си


Членовете на Съвета за сигурност на ООН гласуват единодушно за продължаване на резолюцията относно Договора за неразпространение на ядрени оръжия в централата на ООН в Ню Йорк през юни 2015 г.
Членовете на Съвета за сигурност на ООН гласуват единодушно за продължаване на резолюцията относно Договора за неразпространение на ядрени оръжия в централата на ООН в Ню Йорк през юни 2015 г.

Петте водещи ядрени сили в света се ангажираха да спрат разпространението на атомни оръжия и да направят всичко възможно, за да гарантират, че ядрена война никога няма да има. Това става ясно от съвместно изявление, публикувано в навечерието на прегледа на ключовия Договор за неразпространение на ядрените оръжия.

„Като имаме предвид огромните последици, които би имала употребата на ядрените оръжия, ние заявяваме, че макар да съществуват, тези оръжия следва да служат само за защитни цели, а именно за сдържане и за предотвратяване на войната", пише в декларацията, подписана от Франция, Съединените щати, Русия, Китай и Обединеното кралство.

"Ние заявяваме, че една ядрена война не може да бъде спечелена и че никога не бива да бъде започвана", казват още петте страни в съвместната си декларация.

Петте сили, които понастоящем преговарят с Иран, за който се подозира, че иска да създаде ядрено оръжие, изразяват в декларацията "волята си да работят с всички държави за създаването на атмосфера на сигурност, която да позволи постигането на още по-голям напредък в сферата на разоръжаването, като крайната цел е свят без ядрени оръжия", заявиха от френското президентство, което координира съвместната дейност на постоянните страни членки на Съвета за сигурност от две години.

Декларацията беше публикувана преди провеждането на Десетата конференция за обсъждане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия под егидата на ООН. Срещата ще продължи до края на януари на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

От страна на Китай беше заявено, че декларацията ще „повиши взаимното доверие“ между световните сили. Официални лица от Русия коментираха, че се надяват обещанието да помогне за намаляване на световното напрежение относно глобалната сигурност.

В края на декември президентът на САЩ Джо Байдън разговоря по телефона с руския му колега Владимир Путин, в който заяви, че Съединените щати и техните съюзници ще наложат санкции на Русия, ако нахлуе в Украйна.

От своя страна Русия поиска широки гаранции за сигурност от Съединените щати и НАТО, че Украйна и други бивши съветски страни няма да се присъединят към Алианса, както и отмяна на плановете за разполагане на военни сили в Централна и Източна Европа. Путин призова Запада да изпълни исканията "незабавно".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG