Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой заразени с Омикрон в редица държави


Вариантът Омикрон вече е доминиращ в повечето държави. Снимката е илюстративна.
Вариантът Омикрон вече е доминиращ в повечето държави. Снимката е илюстративна.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус отчитат в редица страни по света заради разпространението на по-заразния вариант на COVID-19 Омикрон. Държавите продължават да обсъждат нови мерки за ограничаване на заразата.

В Гърция първата работна седмица на новата година започна с опашки пред лабораториите за бързи антигенни тестове. Това е условие за допускане до работното място, ако служителят не е ваксиниран. Правителството в Атина обсъжда да въведе задължителна ваксина за всички на възраст над 50 години. Засега задължени да се ваксинират са хората над 60 години, а при отказ глобата е 100 евро на месец. Допълнителни, по-строги мерки, ще обсъдят във вторник и в Кипър.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че националната здравна систeма ще бъде подложена на сериозно изпитание през идните седмици заради Омикрон.

Здравните власти в САЩ одобриха поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19 на "Pfizer" на децата на възраст между 12 и 15 години. Започва и масово имунизиране на децата между 5 и 11 години с отслабена имунна система.

Междувременно границата от 1 млн. нови случая за денонощие беше премината в САЩ в понеделник, където инфекцията беше потвърдена при 1 003 043 направени теста, по данни на Our World in Data и в. "Ню Йорк таймс". За първи път отделна държава установява повече от 1 млн. новозаразени от началото на пандемията преди две години.

Турция пък регистрира 44 869 нови случая на COVID-19 в понеделник - най-високото ниво от края на април. За 24 часа от инфекцията са починали 160 души. Случаите в Турция са се удвоили за по-малко от седмица, след като Омикрон се превърна в основен вариант в страната.

В Израел вече ваксинират с четвърта доза здравни работници и граждани на възраст над 60 години, които са получили трета доза преди повече от 4 месеца. От 9 януари частично ще бъде отменена забраната за влизане на чужденци в страната, наложена в края на ноември заради Омикрон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG