Връзки за достъпност

Извънредни новини

Казахстан поиска военна помощ отвън, за да потуши протестите


Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на заседанието на Съвета за сигурност на страната си, проведено през нощта на 5 срещу 6 януари 2022 г.
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на заседанието на Съвета за сигурност на страната си, проведено през нощта на 5 срещу 6 януари 2022 г.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска военна помощ от чужбина за потушаването на протестите в страната си. Молбата му беше отправена към страните, които членуват в Организацията на Договора за колективна безопасност (ОДКБ).

Освен самия Казахстан в тази военна организация членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.

Гневът на Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Токаев отправи призива си чрез телевизионно обръщение около 1 сутринта в четвъртък местно време, след заседание на Съвета за сигурност на страната си. Това стана след два телефонни разговора на държавния глава с президентите на Русия и Беларус, уточнява Радио Свобода.

Новината идва след нестихващи протести в няколко града на страната. Те започнаха на 2 януари заради ръста на цените на пропан-бутана, но ескалираха в политически искания за смяна на властта и доведоха до сблъсъци с полицията.

Токаев поиска помощ от своите съюзници в чужбина, за да може страната му "да преодолее терористичната заплаха". Той определи протестите като "акт на външна агресия" и като "пряка заплаха за целостта на държавата".

Президентът нарече протестиращите "банди" и ги обвини в тероризъъм, в нападение над сънародници и в това, че са преминали през "сериозна подготовка в чужбина".

"Тези терористични банди всъщност са международни, преминали са през сериозна подготовка в чужбина и тяхното нападение над Казахстан трябва да се разглежда като акт на агресия", каза Токаев по телевизията.

В предишните дни президентът вече беше казвал, че уличните протести са провокирани от "чуждестранни сили" и от проводници на чужди интереси вътре в Казахстан.

В призива си за военна помощ към страните на ОДКБ президентът добави, че самият той е получил молби от жители на Казахстан "спешно да им помогне" [да се спасят от "терористите"].

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG