Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият лидер на Казахстан е изместен. Протестиращите превзеха летището в Алмати


В страната се стигна до поредни сблъсъци между демонстранти и полиция, като в редица градове силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат протестиращите.
В страната се стигна до поредни сблъсъци между демонстранти и полиция, като в редица градове силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат протестиращите.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев отстрани бившия първи Нурсултан Назарбаев от поста председател на Съвета за национална сигурност и зае неговото място. Това се случи в сряда на фона на най-мащабните протести в страната за последните десетилетия.

В сряда местни медии предадоха, че протестиращи са превзели летището в Алмати, който е най-големият град в Казахстан. Те са нахлули в десетки административни сгради и са подпалили най-малко две от тях - градската прокуратура и кметството на Алмати.

В няколко града на страната се стигна до поредни сблъсъци между демонстранти и полиция, като силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат протестиращите.

Демонстрациите в Казахстан продължават четвърти ден. Те избухнаха на 2 януари заради внезапно увеличение на цената на пропан-бутана, който е най-използваното гориво в страната. За дни те прераснаха в открито недоволство срещу влиянието на бившия президент Нурсултан Назарбаев върху политиката на страната.

"Назарбаев, вън!" и "Стареца, вън!" скандираха демонстрантите в градовете Шимкент и Актобе, предава Ройтерс.

Ден по-рано правителството подаде оставка, но и тя не сложи край на протестите. По официални данни на Министерството на вътрешните работи на Казахстан към сряда на обяд са арестувани над 200 души, но според наблюдателите това число е силно занижено. Съобщава се и за 95 ранени полицаи.

Гневът на Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Журналисти от местната медия orda.kz съобщиха, че протестиращите са превзели летището в Алмати, като се позоваха на пресцентъра на институцията. Протестиращите са били около 45 души, но преди пристигането им военните, охранявали летището, са напуснали постовете си. Администрацията е евакуирана.

Връзката с местните медии е силно затруднена, защото властите в страната изключиха мобилния интернет.

Късно в сряда президентът Токаев обяви извънредно положение в няколко града. То влезе в сила на 5 януари, ще продължи до 19 януари и включва комендантски час и забрана за събирания. Въпреки забраната обаче местните медии съобщават за хиляди хора, които в сряда са се събрали близо до сградата на кметството в Алмати.

Във видео, публикувано в онлайн портала zakon.kz, се виждат стотици демонстранти, които напредват към входа на кметството в Алмати. Сградата му, както и сградата на градската прокуратура бяха подпалени.

Сградата на кметството в Алмати, която беше подпалена в сряда, 5 януари 2022.
Сградата на кметството в Алмати, която беше подпалена в сряда, 5 януари 2022.

За сблъсъци се съобщава и в северния град Актобе, където протестиращите опитаха да нахлуят в една от сградите на местната власт. Полицията там използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Според информация на вътрешното министерство на Казахстан правителствени сгради са били атакувани и в южните градове Шимкент и Тараз.

Протестиращи в Алмати, 4 януари 2022
Протестиращи в Алмати, 4 януари 2022

Преди да подадат оставка, от правителството обявиха, че ще намалят цената на пропан-бутана до 50 тенге (0.11 долара) за литър, а президентът Токаев съобщи в свое изявление, че се работи за "взаимно приемливо решение на проблема в интерес на стабилността на нашата държава".

Токаев обвини за безредиците както чуждестранни провокатори, така и провокатори вътре в страната. Той определи случващото се като заговор, а не народен протест.

Жители на град Актау протестират близо до кметството, 5 януари 2022.
Жители на град Актау протестират близо до кметството, 5 януари 2022.

По време на протестите през последните дни бяха арестувани и журналисти от казахстанската служба на Радио Свободна Европа. Дархан Умирбеков и Касим Аманжол бяха задържани в столицата, докато отразяваха демонстрациите.

Протестите в централноазиатската република са рядкост, откакто страната обяви независимост през 1991 г. При една от последните големи демонстрации през 2011 г. 14 работници загинаха при опит на полицията да потуши протест с искания за по-високи заплати и по-добри условия на работа. Това се случи в град Жанаозен, който е един от центровете и на сегашните протести.

От обявяването на независимостта си до 2019 г. Казахстан беше управляван от президента Нурсултан Назарбаев. През 2019 г. Назарбаев освободи поста си и определи Токаев за свой наследник. Въпреки това Назарбаев продължи да контролира икономическите и политически процеси в страната в ролята си на ръководител на Съвета за сигурност на Казахстан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG