Връзки за достъпност

Извънредни новини

Загубите от забавянето на интерконектора може да станат 1,5 млн. на ден


Енергийният министър Александър Николов (ИТН) на изслушване пред парламента. София, 6 януари, 2022.
Енергийният министър Александър Николов (ИТН) на изслушване пред парламента. София, 6 януари, 2022.

Министърът на енергетиката Александър Николов ("Има такъв народ") каза, че загубите от забавянето на газовия интерконектор с Гърция може да достигнат милион и половина лева на ден. Това се случи на изслушване пред Народното събрание в четвъртък. Той добави, че България ще настоява за компенсация от страна на строителя заради забавянето, което доведе до начисляване на неустойки по договора за изпълнение.

Идеята за изграждането на интерконектора възниква още през 2009 година, но строителството му започва едва през 2019. Първоначално крайният строк за влизане в експлоатация е юли 2021, но е удължен по молба на изпълнителната фирма още през март. През декември обаче стана ясно, че строителството на интерконектора няма да завърши навреме. Така беше поставен под въпрос и новият срок за влизане в експлоатация, който е юли 2022.

Николов добави, че целта на министерството е да спази този срок и сегашното правителство полага всички усилия проектът да се осъществи, като министърът е в непрекъснат контакт с гръцкия си колега Костис Скеркас .

ГЕРБ от своя страна обвиниха служебното правителство, че е бавило проекта допълнително в продължение на осем месеца.

До идеята за изграждане на интерконектор се стигна по време на газовата криза през зимата на 2009 г., когато Русия спря транзита на газ през Украйна. Оттогава минаха близо 13 години. По план тръбата ще бъде с дължина 182-километра и по нея ще се доставя газ от Азербайджан.

В този период се появиха проблеми в договорите между инвеститорите, проблеми в проектната компания, забавени процедури, жалби на конкуренти на избрания строител.

Първоначално договорът с фирмата изпълнител на проекта – гръцката J&P AVAX S.A. – предвиждаше интерконекторът да бъде завършен до април 2021 г., а срокът за въвеждане в експлоатация беше юли 2021 г. Компанията обаче поиска удължаване на срока по договора заради пандемията от COVID-19.

Желанието беше одобрено от българското правителство, като анексът към договора предвижда строителството да завърши до края на декември 2021 г., а тръбата да влезе в експлоатация до 30 юни 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG