Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС откри сериозни нарушения при даването на 5 български паспорта срещу инвестиции


За проверката съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова.

ДАНС е установила пет случая на сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции по сигнал на Министерството на правосъдието. Това съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването "Въпросите" по ТВ1.

Проверката не е приключила и продължава, съобщава пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Коментарът на Йорданова е по повод внесения от ДПС сигнал по процедурите за получаването на т. нар. златни паспорти.
В предаването Йорданова припомни, че още през лятото на 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за "златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас, посочва министър Йорданова.

"Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например, заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства", казва Йорданова.
По думите й МП има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

България е една от трите страни в Европейския съюз, която предоставя гражданство срещу инвестиции. Другите държави са Малта и Кипът. Според доклад на Европейската комисия от 2019 г. тази практика представлява опасност за всички страни в Общостта. Те дават възможност за данъчни измами и пране на пари, защото трите държави не упражняват достатъчно контрол върху установяването на произхода на парите, които се инвестират.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG