Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК: България трябва да спре продажбата на гражданство срещу инвестиции


Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова
Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова

България е една от трите страни в Европейския съюз, която предоставя гражданство срещу инвестиции. Това представлява опасност за всички страни в Общостта, пише в публикувания днес доклад на Европейската комисия.

Еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова коментира, че проблемът е обвързан с борбата с корупцията и организираната престъпност и решаването му ще бъде наблюдавано в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

„За да бъда честна, не можах отблизо да проследя проблема в България, тъй като получих предварителна информация, че страната ще премахне тази схема. Очакваме това да се случи и да видим реални резултати“, заяви Йоурова.

Освен у нас облекчени процедури за придобиване на гражданство на чуждестранни инвеститори има в Кипър и Малта. В доклада Европейската комисия критикува практиката и настоя за законодателни промени, които да я прекратят.

„Златният паспорт“

България, Малта и Кипър разрешават граждани на страни извън ЕС, които инвестират определена сума (между 800 хил. и 2 млн. евро според доклада на ЕК), да получат гражданство без да отговарят на определени критерии, задължителни за останалите кандидати. Не е необходимо например инвеститорите действително да живеят в страната и да доказват връзки с нея.

Гражданството на страна членка на ЕС дава право за свободно пътуване и работа в рамките на цялата общност, право на глас в местни и европейски избори.

Подобни схеми са заплаха за сигурността на Европейския съюз, се изтъква в доклада. Те дават възможност също и за данъчни измами и пране на пари, защото трите държави не упражняват достатъчно контрол върху установяването на произхода на парите, които се инвестират.

„Трябва да осъзнаем, че когато една страна продава гражданство, тя продава европейско гражданство. На практика страната продава нещо, което не й принадлежи. Ето защо останалите страни членки трябва да имат думата и да следят отблизо какво се случва“, коментира още Вера Йоурова.

Освен това България е сред двадесетте страни от блока, които дават право на пребиваване на чуждестранни инвеститори. Това им позволява да пътуват и работят свободно в рамките на целия Съюз.

Кабинетът ще предложи спиране на продажбата на гражданство

По-рано в сряда министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че правителството ще предложи прекратяване на практиката за предоставяне на гражданство срещу инвестиции.

Такова се предоставя в България при инвестиции в размер на поне един милион лева в държавни ценни книжа, акции от дружества или доверителни сметки.

Тези текстове не засягат инвеститори, които реално се занимават с производство и създават работни места в България, уточни Караниколов. Той допълни още, че тези предложения са в съответствие с очакванията на Еврокомисията.

Сред предложенията за промяна на Закона за българското гражданство, които Министерството на правосъдието публикува във вторник, е и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство. Въвежда се критерият кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Предложенията противоречат на условията, които ВМРО постави за оставане в управляващата коалиция. Формацията настоява за такива законодателни промени, които да улеснят, а не да затруднят получаването на българско гражданство в случаите, когато кандидатите са етнически българи. Партията иска също създаване на „Карта българин“, с която да се урежда правото на пребиваване и труд в България за сънародниците ни от диаспората.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG