Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правосъдното министерство поиска край на продажбата на гражданство срещу инвестиции


По-рано днес ВМРО поиска улесняване на получаването на българско гражданство за етнически българи като условие за оставане в управляващата коалиция.
По-рано днес ВМРО поиска улесняване на получаването на българско гражданство за етнически българи като условие за оставане в управляващата коалиция.

Министерството на правосъдието предлага да не се дава българско гражданство на големи чужди инвеститори, съобщи правосъдното министерство. Правото на пребиваване при направени инвестиции в страната обаче се предлага да остане. Това е една от промените в Закона за българско гражданство (ЗБГ), инициирани от правосъдното ведомство.

Освен това се предвижда да бъдат съкратени сроковете и да бъдат прецизирани критериите за предоставяне на българско гражданство. Въвежда се критерият кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Условието на ВМРО: улесняване на придобиването на гражданство

Предложението идва на фона на условието, поставено от ВМРО, за да остане в управляващата коалиция. Формацията настоява за такива законодателни промени, които да улеснят, а не да затруднят получаването на българско гражданство в случаите, когато кандидатите са етнически българи. Това стана ясно от позиция на партията, публикувана по-рано във вторник.

Партията иска също създаване на „Карта българин“, с която да се урежда правото на пребиваване и труд в България за сънародниците ни от диаспората, както и “български паспорти за всеки българин по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми”.

ЕК критикува България за продажбата на гражданство

По-рано днес агенция Ройтерс съобщи, че Европейската комисия ще критикува Малта, Кипър и България, че позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство. Предупреждението се съдържа в проектодоклад, който се очаква да бъде публикуван от Европейската комисия в сряда.

Това може да помогне на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци, пише още ЕК, цитирана от Ройтерс.

През 2018 г. бе проведена акция в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ), чието ръководство бе обвинено в продажбата на удостоверения за българско гражданство. Тогавашният шеф на агенцията Петър Харалампиев, назначен с посредничеството на ВМРО, бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група.

Тогава ВМРО поиска на мястото на ДАБЧ да бъде създадено Министерство за българите в чужбина, каквото съществуваше по време на първото правителство на Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG