Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какво повече можеше да направи?" Австралийски съд постанови, че Джокович трябва да бъде освободен


Новак Дкокович
Новак Дкокович

Съд в Австралия постанови, че тенисистът Новак Джокович трябва да бъде незабавно освободен от хотела, в който е задържан, а визата му да бъде подновена.

Джокович кацна в Мелбърн късно вечерта в сряда и беше задържан в стая на летището. Това стана, след като австралийските власти откриха проблем с визата му, свързан със статуса на ваксинация. Ден по-късно визата му беше и официално анулирана.

В понеделник съдия Антъни Кели постанови, че анулирането е било "необосновано" и че световният номер 1 следва да бъде освободен от карантинния хотел, в който беше задържан, в рамките на 30 минути от обявяването на решението.

"Въпросът, който ме безпокои, е: какво повече можеше да направи този човек?", каза съдия Кели по време на заседанието. Според Кели на Джокович не е било предоставено достатъчно време да говори с адвокати и с организаторите на турнира Аустрейлиън Оупън, след като е бил уведомен за намерението на властите да анулират визата му.

Адвокатите на сърбина посочиха, че той е дал положителен тест за Covid-19 на 16 декември и е имал необходимите разрешения да влезе в Австралия.

Адвокатите на австралийското федерално правителство обаче казаха, че министърът на емиграцията на Австралия си запазва правото да използва личните си правомощия, за да анулира визата на Джокович.

Австралия е една от държавите с най-стриктни противоепидемични мерки и най-голям процент ваксинирани в света. Въпреки това обаче вследствие на новата вълна от коронавирус броят на заразените през последните седмици е силно повишен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG