Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващата коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка


Главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.
Главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

С декларация от парламентарната трибуна управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор видя в действията им "кризисен пиар".

Документът прочете Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната”. Той посочи редица мотиви за искането, които бяха посрещнати с аплодисменти от останалите управляващи партии “Демократична България”, БСП и “Има такъв народ”.

“Призоваваме главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на прокуратурата на България да осъществява пълноценно конституционните си функции”, каза Гюров. След тези му дъми депутатите от мнозинството станаха на крака. На местата си останаха представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Като мотиви за исканата оставка Гюров посочи, че коалицията взема предвид “системната ерозия на правовата държава, която се дължи на корупцията по високите етажи на властта”.

В документа бяха споменати скандалите "Апартаментгейт", аферата с къщите за гости, ползването на бреговата ивица край Росенец за частни цели от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и скандалът, станал известен с името “Осемте джуджета”.

Управляващите искат оставката на Гешев и заради “бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, "което доведе до санкции по “Магнитски”.

Сред останалите подчертани от Гюров мотиви бяха “злоупотребата с власт и нахлуването на президентството” и действия на Специализираната прокуратура по разработването на опозиционни лидери.

"Грубо посегателство върху върховенството на правото"

Веднага след като декларацията беше прочетена в парламента, темата коментира и главният прокурор Иван Гешев, който пристигна на заседанието на Висшия съдебен съвет.

“Не съм запознат [с искането]. Днес не е денят да обсъждаме кризисен пиар", каза той по повд призива на управляващите да напусне поста.

Минути след това до медиите беше разпратена и и писмена позиция от прокуратурата. В нея се отбелязва, че декларацията на управляващите има изцяло политически характер и е "опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани".

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент. Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България", се казва в позицията.

Според прокуратурата прочетената декларация “напълно потвърждава” опасенията за растящия у нас риск от “сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG