Връзки за достъпност

Извънредни новини

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще подаде оставка


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще напусне поста си, потвърдиха от комисията пред Свободна Европа.

Той ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато се очаква да внесе годишния отчет за работата на Комисията на противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в Народното събрание. Тогава ще станат ясни и мотивите му за оставката.

Новината идва на фона на предвидените промени в КПКОНПИ, заложени в коалиционното споразумение на четирите управляващи партии. Те предвиждат Цацаров да бъде сменен в рамките на следващите три месеца, а комисията да бъде преструктурирана.

Сотир Цацаров е избран за председател на КПКОНПИ в края на 2019 година. Той е избран за поста от Народното събрание с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и 27 народни представители от БСП.

Между 2012 и 2019 г. Цацаров е главен прокурор. Държавното обвинение е критикувано през този период заради липсата на присъди по високите етажи на властта.

Името на Цацаров е свързано и с корупционни скандали като "Яневагейт" и "ЦУМ-гейт", по които той е обект на съмнения за търговия с влияние. Подозренията обаче останаха непроверени. В първия случай става дума за записи от разговори между съдии, които описват с имена ролите в съдебната система. Вторият случай е огласен от бизнесмена и издател Сашо Дончев, който се сигнализира за натиск от страна на Цацаров по време на среща в офиса на бизнесмена Георги Гергов.

До 2012 г. Цацаров е окръжен съдия в Пловдив. По това време бившият премиер Бойко Борисов го определя като "най-добрия", с когото той е работил като главен секретар на МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG