Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това ще направи работата му невъзможна". Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация


Sotir Tsatsarov
Sotir Tsatsarov

Бившият главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет допуск до класифицирана информация, съобщи в петък министър-председателят Кирил Петков пред бТВ.

Преди ден стана ясно, че бившият обвинител номер едно планира да подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия през следващата седмица и да освободи поста от 1 март.

Петков съобщи, че данните, на база които е отнет допуска на Цацаров до държавни тайни са класифицирана информация. От думите на премиера стана ясно, че председателят на антикорупционното звено се е провалил при контрола за надеждност, извършван от ДАНС.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директното освобождаване на Сотир Цацаров от поста в КПКОНПИ, но по думите на Кирил Петков това “прави работата му в някаква степен невъзможна”.

“За мен това, че няма истински сериозни дела за корупция по високите етажи на властта, показва асболютно ясно, че КПКОНПИ не си е вършила работата”, коментира още министър-председателят.

По-късно през деня Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него до това се е стигнало след "продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”.

Според твърденията на Цацаров актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. "Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се "провалил на контрола за надеждност“, обяснява Цацаров.

В позицията, публикувана на страницата на комисията нейният председател казва, че причината за отнетия допуск е проведената през 2017 г. среща с издателя на в. “Сега” Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и по това време функционер на БСП Георги Гергов. Срещата е известна в публичното пространство като “ЦУМ гейт”, а тогава Цацаров беше главен прокурор. Висшият съдебен съвет (ВСС) така и не изясни какво точно се е случило по време на срещата. Дончев твърдеше, че е заплашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде упражнен натиск.

От позицията на Цацаров в петък става ясно, че именно събитията от 2017 година са основанието за отнамена на допуска му до класифицирана информация. Актът за отнемане ще бъде обжалван от председателя на КПКОНПИ.

Цацаров твърди, че анонсът, който направи вчера, че възнамерява да си подаде оставката няма общо с днешното решение на ДАНС. Мотивите за оставката си, бившият главен прокурор ще представи в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG