Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" осъди "съдебния тормоз" над журналисти в България


Новата управляваща коалиция в България трябва да противодейства на практиката за завеждане на съдебни дела от типа SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие), които имат за цел да ограничат свободата на изразяване.

Тoва се казва в официална позиция на международната журналистическа организация „Репортери без граници“, разпространена в петък. С нея се осъжда „съдебният тормоз“, на който са подложени главната редакторка на сайта Медиапул Стояна Георгиева и журналиста от Свободна Европа Борис Митов, който е бивш репортер от Медиапул.

Двамата журналисти и сайта бяха осъдени да заплатят солидарно на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов обезщетение от 60 000 лв. и 7000 лв. разходи. Причината е, че магистратът се е почувствал обиден от припомняне на отдавна известни факти и изказвания по негов адрес в четири публикации от февруари 2018 г. в Медиапул с автор Борис Митов.

Статиите припомнят публично известни и многократно коментирани в медиите факти, както и имущественото състояние на съдията, който към онзи момент официално е декларирал, че притежава над 1 млн. лв.

В мотивите на съдебното решение срещу журналистите не се посочва нито кои обстоятелства от статиите са неверни, нито къде има „неприлични, вулгарни и цинични“ изрази, каквито според съдебната практика са необходими, за да е налице обида.

„Тази присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България“, смята Павол Шалай, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите.

По думите му „непропорционалният размер на щетите, които журналистите са били осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите, отразяващи въпроси от обществен интерес“.

Шалай се надява Софийският апелативен съд да отмени първоинстанционното решение и призовава управляващите в България да приемат „конкретни мерки, така че злоупотребата със съдебни дела да не могат повече да заплашва свободата на печата в България“.

Международната организация обръща внимание, че през декември застрахователният холдинг „Еврохолд“ е предявил финансови претенции в размер на 1 млн. лв. към разследващия сайт „Биволъ“.

„Делото е в ранен стадий, но изумителният размер на търсените щети – равностойността на 500 000 евро – би представлявал екзистенциална заплаха за тази медия, ако делото бъде успешно. Адвокатът на „Биволъ“ Александър Кашъмов казва, че това е безпрецедентна сума в сравнение с българските стандарти и създава „условия на цензура“, които са пълно нарушение на „европейските стандарти за свобода на изразяване“, подчертават от „Репортери без граници“.

Организацията посочва, че сред възможните мерки за защита на свободата на словото от подобни дела е „насърчаване на гражданите, бизнесмените и публичните власти да подават жалбите си до Комисията по медийна етика в страната, за да се създаде ефективна алтернатива на дела за клевета, които често имат за цел да сплашат журналисти“.

„Репортери без граници“ също така призовава правителството да насърчи приемането на силно национално и европейско законодателство, което да допълни тези препоръки, за да защити журналистите срещу SLAPP“, се казва още в позицията.

Тя завършва с припомнянето, че „България е класирана на 112-то място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ за 2021 г., най-ниската позиция от която и да е държава-членка на Европейския съюз“.

Подобни позиции по темата по-рано тази седмица изразиха Асоциацията на европейските журналисти в България и президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG