Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков все пак ще посети Скопие на 18 януари


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков все пак ще посети столицата на Северна Македония на 18 януари. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба в събота, в което се казва, че премиерът има отрицателен PCR тест и вече не е под карантина.

Визитата му в Скопие беше поставена под въпрос след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев в понеделник. Тогава председателят на парламента Никола Минчев се оказа заразен с COVID-19 и всички присъствали на заседанието бяха поставени под карантина като контактни лица.

"Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест", съобщава правителствената пресслужба в събота.

Датата на посещението на Петков в Скопие не е избрана случйно – тогава се навършват 30 години от признаването на независимата македонска държава от България. Местните власти очакват от новите български управляващи да вдигнат ветото, наложено над преговорите на Северна Македония за влизане в Европейския съюз.

Участниците на заседанието на КСНС в понеделник обаче стигнаха до консенсус да изискат „реални резултати“ от западната съседка преди да обмислят вдигане на ветото.

В българската делегация, която ще пътува до Скопие на 18 януари, ще участват министърът на външните работи Теодора Генчовска („Има такъв народ“), министърът на транспорта Николай Събев („Продължаваме промяната“) и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

„Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и РСМ и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси“, гласеше първоначалното съобщение на правителствената пресслужба по темата.

По-рано тази седмица Петков коментира, че посещението има за цел да покаже, че „през конструктивен диалог и диалогични действия можем да направим много повече от това, което се е случвало през последните години“. Той призова да се говори за „всички ползи, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този процес“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG