Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зетове на Назарбаев напуснаха ключови държавни постове след насилието в Казахстан


Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Двама членове на голямото семейство на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев са се оттеглили от ръководството на държавните транспортни компании за нефт и газ, съобщи суверенният фонд на централноазиатската страна в събота.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се оттегли през 2019 г. Дори и след оставката си той запази широки правомощия до миналата седмица, когато неговият приемник Касим-Жомарт Токаев пое и поста му на ръководител на Съвета за национална сигурност на фона на кръвопролитни протести в страната.

81-годишният Назарбаев не се е появявал публично, откакто протестите избухнаха на 4 януари, а критичните коментари на Токаев по негов адрес предизвикаха предположения за вътрешна борба за власт в Казахстан.

Първите военни са по улиците в Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

На 15 януари държавният фонд „Самрук-Казина“ обяви в официално изявление, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са напуснали постовете си на главни изпълнителни директори съответно на държавната нефтопроводна фирма „Казтрансойл“ и оператора на тръбопроводите за природен газ „Казахгаз“.

Шарипбаев е женен за голямата дъщеря на бившия президент Дарига Назарбаева, съобщи синът ѝ в социалните мрежи. Нито Шарипбаев, нито Дарига Назарбаева са коментирали връзката си. Досанов пък е съпруг на Алия Назарбаева, най-малката дъщеря на Нурсултан Назарбаев.

От фонда „Самрук-Казина“ не посочват причини за оставките на двамата зетова на бившия казахстански лидер. По-рано тази седмица Токаев каза, че иска близките на Назарбаев да споделят богатството си с обществеността, като правят редовни дарения за нова благотворителна фондация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG