Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия започна да изтегля войските си от Казахстан


Руска военна техника в Казахстан. Снимката е илюстративна.
Руска военна техника в Казахстан. Снимката е илюстративна.

Над 2000 войници от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) започнаха да се оттеглят от Казахстан. Това съобщиха от руското Министерство на отбраната в четвъртък.

Изтеглянето започна близо седмица след като президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска военна помощ от ръководения от Русия блок, за да потуши протестите. Алиансът е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Размириците в страната започнаха на 2 януари заради ръста на цените на пропан-бутана, но ескалираха в политически искания за смяна на властта и доведоха до сблъсъци с полицията. Демонстранти превзеха летището в най-големия казахстански град Алмати, нахлуха в десетки административни сгради, подпалвайки поне две от тях - градската прокуратура и кметството.

След пристигането на първите чуждестранни военни на 7 януари Токаев даде разрешение на силите за сигурност да стрелят без предупреждение по протестиращи, които той определя като „бандити“ и „терористи“.

По данни на новинарския сайт Vlast.kz най-малко 164 души са починали от началото на размириците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG