Връзки за достъпност

Извънредни новини

Токаев благодари на Путин за помощта и нареди на войниците да стрелят без предупреждение


Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предупреди, че хората, които се противопоставят на правителствените сили и не се предадат ще бъдат "ликвидирани"
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предупреди, че хората, които се противопоставят на правителствените сили и не се предадат ще бъдат "ликвидирани"

Силите за сигурността в Казахстан ще откриват стрелба без предупреждение. Това заяви президентът на страната Касим-Жомарт Токаев, който добави, че онези, който не се предадат, ще бъдат „ликвидирани“, съобщи Ройтерс.

Преди пет дни в Казахстан започнаха сблъсъци между протестиращи и правителствени сили. Недоволството в централноазиатската държава избухна на 2 януари заради повишението на цената на пропан бутана, най-използваното гориво за автомобилите в страната. Протестите прераснаха в бунт срещу управлението на Казахстан. Президентът Токаев отстрани бившия първи Нурсултан Назарбаев, който фокусира недоволството на хората.

В последните дни, след искане на Токаев, към казахстанските сили се присъединиха и войници от Русия и Беларус, а в петък се очаква и допълнителна подкрепа от други държави.

В свое телевизионно обръщение Токаев заяви, че финансовата столица на страната е била атакувана от 20 000 „бандити“ и отхвърли всяка възможност за преговори с протестиращите.

„В чужбина звучат призиви към страните да проведат преговори за мирно решаване на проблемите. Каква глупост. Какви преговори може да има с престъпници, с убийци? Имаме си работа с въоръжени и подготвени бандити“, каза Токаев, който подчерта, че става въпрос за местни, но и за „чуждестранни бандити“, които определи като „професионални саботьори“.

По думите му „свободните медии“ и „някои хора в чужбина“ играят ролята на подстрекатели в ситуацията. Токаев отправи и благодарности към лидерите на държавите, които предоставиха военна помощ на Казахстан.

„Благодаря специално на руския президент Владимир Путин. Той се отзова бързо и преди всичко по един дружески начин на моята молба“, каза президентът на Казахстан, цитиран от Франс прес.

Междувременно по улиците на най-големия град в страната, Алмати, продължава да се стреля. В четвъртък сутринта полицията съобщи, че десетки протестиращи са били "ликвидирани". Граждани нападнаха и подпалиха правителствени сгради. Има съобщения и за разграбване на магазини.

Първите военни са по улиците в Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Броят на жертвите от сблъсъците все още не е уточнен. Казахската служба на Радио Свободна Европа съобщава, че освен десетките жертви в Алмати, неизвестен брой убити има и в два други града - Шимкент и Кизилорда.

Министерството на здравеопазването в Казахстан съобщава за над 1000 ранени.

Вътрешното министерство съобщава, че 18 служители на реда са загинали. Официално арестуваните са над 2 хиляди.

Министерството на здравеопазването в Казахстан съобщава за над 1000 ранени по време на сблъсъците и над 400 души в болници. В интензивни отделения се намират 62-ма пострадали.

Кореспонденти на Радио Свободна Европа в Алмати съобщават, че в града има сили за сигурност в бронирани машини, които са открили огън по демонстрантите в четвъртък. В някои части на града е имало експлозии и стрелба и през нощта.

Чуждите войски

Това накара президента Касим-Жомарт Токаев да поиска в сряда помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), за да "стабилизира" положението. ОДКБ е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Генералният секретар на ОДКБ Станислав Зас каза пред РИА Новости, че общият брой на мисията е 2500 военни, но контингентът може да се увеличи. Според него целта на операцията е да се защитят "важни държавни и стратегически обекти" и да се поддържа реда.

Първите руски парашутисти пристигнаха веднага. Вечерта в четвъртък пристигнаха парашутисти и от Беларус. В петък се очакват още руски войници, както и подразделения от Армения и Таджикистан, докато Киргизстан може да прати войски след одобрение на парламента.

Информацията от Казахстан е оскъдна, защото правителството блокира интернет и сигнала на мобилните телефони. Медиите също са под контрол.

Разпространени снимки показват изгорели автомобили и обгорели сгради. Някои от демонстрантите носеха гумени палки и пръти. Запалени бяха резиденцията на президента и кметството в Алмати. Демонстрантите временно превзеха летището в Алмати, което остава затворено.

Токаев нарича протестиращите "терористи", които са обучени в чужбина. Москва повтаря това твърдение - че протестите са инспирирани отвън. Русия нарича изпращането на войски "антитерористична операция". Нито една от двете държави обаче не е представила доказателства за това.

Белият дом каза, че следи ситуацията и повдигна въпроса дали чуждите войски са легитимно поканени в Казахстан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG