Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови сблъсъци в Казахстан след пристигането на руски войски


Войски в центъра на Алмати, Казахстан.
Войски в центъра на Алмати, Казахстан.

Сблъсъците и стрелбата в най-големият казахстански град Алмати продължават и след пристигането на мироопазващи войски от Русия. Те бяха изпратени в страната в четвъртък, за да подпомогнат местната полиция в опита ѝ да прекрати конфликта между гражданите и властта.

По информация на журналисти на Радио Свободна Европа, които се намират в Алмати, органи на реда, някои от които във въоръжени превозни средства, са открили огън срещу демонстранти на централния площад в града.

Според Айгерим Тулеужанова, представител на група за основаване на Демократичната партия, повечето от присъстващите на площада са били млади невъоръжени хора.

По-рано през деня очевидци съобщиха за експлозия и стрелба в близост до площада.

Първите военни са по улиците в Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ) обяви в четвъртък, че руски парашутисти са били разположени в Казахстан по искане на местното правителство. Целта им е да помогнат за „стабилизирането“ на ситуацията на фона на безпрецедентни протести, предизвикани първоначално от скока на цената на газта за коли и прераснали в бунт срещу управляващите.

Руските въздушно-десантни войски се прехвърлят в Казахстан като част от колективните мироопазващи сили на ОДКБ, се казва в изявление на организацията. В него се добавя, че водещите части от руския контингент „вече са започнали да изпълняват поставените задачи“, сред които са „защитата на важни държавни и военни обекти“.

Влизането на мироопазващи войски в централноазиатската страна беше анонсирано първо от премиера на Армения Никол Пашинян в сряда вечерта.

След няколко дни на протести в Казахстан президентът Касим-Жомарт Токаев нарече демонстрантите "терористи" и поиска военна помощ от Организацията на договора за колективна безопасност, в която членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.

Гневът на Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Държавният глава обяви извънредно положение и отстрани бившия първи Нурсултан Назарбаев от поста председател на Съвета за национална сигурност, заемайки неговото място. В сряда протестиращи превзеха летището в най-големия казахстански град Алмати, нахлуха в десетки административни сгради, подпалвайки поне две от тях - градската прокуратура и кметството.

Съобщението на ОДКБ от 6 януари идва, след като войски започнаха да се придвижват към главния площад на Алмати. Войските пристигнаха пеша и в няколко бронетранспортьора, като Ройтерс цитира свидетели, които казват, че са чули стрелба.

Междувременно говорителят на полицията Салтанат Азирбек каза, че десетки "екстремисти" са били "елиминирани" за една нощ в града, когато "се опитали да нападнат административни сгради, полицейското управление на град Алмати, както и местните полицейски комисариати".

Властите в САЩ, Русия, Великобритания и ЕС призоваха за въздържане на насилието и от двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG