Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Казахстан съобщава за десетки "елиминирани" протестиращи


Специални военни части атакуват протестиращите в Алмати
Специални военни части атакуват протестиращите в Алмати

Десетки протестиращи са били „елиминирани“ през нощта срещу четвъртък в най-големия казахстански град Алмати, съобщава местната полиция. Междувременно военни навлязоха в центъра на града.

Насилието в Казахстан ескалира през последните няколко дни, след като първоначално избухнаха протести заради скок в цената на газта за коли, които прераснаха в бунт срещу управляващите.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нарече протестиращите "терористи" и поиска военна помощ от Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), в която членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Държавният глава обяви извънредно положение и отстрани бившия първи Нурсултан Назарбаев от поста председател на Съвета за национална сигурност, заемайки неговото място.

Гневът на Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

В сряда протестиращи превзеха летището в Алмати, нахлуха в десетки административни сгради, подпалвайки поне две от тях – прокуратурата и кметството. Световните агенции разпространиха и кадри как демонстранти събарят паметник на Назарбаев в град Талдикорган.

Говорителят на казахстанската полиция Салтанат Азирбек направи изявление в четвъртък сутринта, цитирано от руските информационни агенции. От него стана ясно, че демонстранти са били убити, когато „екстремистки сили се опитаха да нападнат административни сгради, полицейското управление на град Алмати, както и местните полицейски комисариати“.

Първите военни са по улиците в Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Междувременно Ройтерс съобщи, че военни се придвижват към главния площад на Алмати. Все още не е ясно дали войските, разположени в Алмати, са част от мироопазващите сили от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), за които арменският премиер Никол Пашинян каза, че ще бъдат изпратени в Казахстан.

Министерството на вътрешните работи твърди, че по време на безредиците в цялата страна са убити осем полицаи, а 317 души са ранени. Полицията се включи в ожесточени сблъсъци с протестиращите, използвайки сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми, опитвайки се да разпръсне тълпата, но до голяма степен неуспешно.

Съединените щати следят отблизо ситуацията в Казахстан, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, определяйки страната като „ценен партньор“. Прайс добави, че САЩ осъждат насилието и унищожаването на имущество, призовават за сдържаност както властите, така и протестиращите, за да бъде намерено мирно решение на извънредната ситуация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG