Връзки за достъпност

Извънредни новини

6000 арестувани. Президентът на Казахстан потуши протестите и изтласка противниците си


Касим-Жомарт Токаев e президент на Казахстан от 2019 г., когато пое управлението от дългогодишния диктатор Нурсултан Назарбаев.
Касим-Жомарт Токаев e президент на Казахстан от 2019 г., когато пое управлението от дългогодишния диктатор Нурсултан Назарбаев.

След безпрецедентния бунт на гражданското общество в Казахстан изглежда, че президентът Касим-Жомарт Токаев успя да консолидира властта в поредица от ходове, които до голяма степен потушиха протестите и разпределиха лоялни към него хора на върха на държавата.

Политически рокади

Бившият шеф на влиятелната агенция за вътрешно разузнаване Карим Масимов беше задържан по подозрение за държавна измяна, съобщи на 8 януари Комитетът за национална сигурност, наследникът на съветското КГБ.

Задържани са и няколко други служители, съобщи агенцията за сигурност в изявление, но не каза кои са те.

Масимов е един от най-приближените на бившия дългогодишен президент Нурсултан Назарбаев. Той беше задържан на 6 януари, малко след като Токаев го уволни от поста шеф на Комитета за национална сигурност. На негово място президентът назначи началника на собствената си служба за сигурност Йермек Сагимбаев. Масимов два пъти е министър-председател и началник на кабинета на Назарбаев.

На 5 януари Токаев пое ръководството на Съвета за сигурност, като отстрани Назарбаев от последния му официален пост. 81-годишният дългогодишен президент Назарбаев продължаваше да има влияние във властта чрез поста си в службата за национална сигурност.

Самият Назарбаев се оттегли от поста на президент през 2019 г. след три десетилетия на власт и предаде управлението на Токаев.

Промените на върховете на държавата, настъпили след насилието и протестите от последната седмица, дават повод международни политически експерти да смятат, че в Казахстан се води борба на най-високите етажи на властта. Според анализаторите тя е между лоялните политици на новия президент Токаев и съюзниците и семейството на дългогодишния лидер Назарбаев и би могла да е в основата на разпалването на демонстрациите.

Арести на протестиращи

Властите в Казахстан съобщиха в неделя, че са задържали близо 6000 души с цел възвръщане на мира и сигурността в страната. Целта на акциите е била да се потушат протестите. 133 от арестуваните са задържани по подозрение за извършване на "тежки престъпления".

По данни на новинарския сайт Vlast.kz най-малко 164 души са починали от избухването на размириците на 5 януари. 103 от смъртните случаи са настъпили в най-големия град в страната Алмати.

Интернетът и телефонните връзки са проблематични в Казахстан, откакто държавният „КазакТелеком“ блокира услугите заради започналите демострации. Това затруднява независимото потвърждение на данните за жертвите и арестуваните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG