Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ постави под въпрос необходимостта от руски военни в Казахстан


Антъни Блинкен е държавният секретар на САЩ в кабинета на президента Джо Байдън.
Антъни Блинкен е държавният секретар на САЩ в кабинета на президента Джо Байдън.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен постави под въпрос защо беше необходимо на правителството на Казахстан да търси военна помощ от страна на Русия с цел справяне с вълната от гражданско неподчинение, обхванала страната.

Десетки души бяха убити по време на протести, започнали на 2 януари заради повишението на цената на пропан бутана, най-използваното гориво за автомобилите в страната. Демонстрациите прераснаха в бунт срещу управлението на Казахстан. Президентът Токаев отстрани бившия първи Нурсултан Назарбаев.

В последните дни, след искане на Токаев, към казахстанските сили се присъединиха и войници от Русия и Беларус.

Според Вашингтон правителството в Казахстан може само да се справи с протестите. На 7 януари Блинкен каза пред журналисти, че не е ясно защо се налага участието на руските военни.

Първите от общо 2500 руски военни отряди вече са в столицата Алмати. След пристигането им Токаев благодари на руския президент Владимир Путин за помощта и каза, че войските ще откриват стрелба без предупреждение.

Кремъл неколкократно подчертава, че присъствието на войниците е временно и че тяхната цел е „опазването на реда“.

Първите военни са по улиците в Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

След като по-рано тази седмица в Алмати имаше експлозии и стрелба през нощта, а протестиращите нахлуха в сградата на летището, президентът Касим-Жомарт Токаев поиска в сряда помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), за да "стабилизира" положението. ОДКБ е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Генералният секретар на ОДКБ Станислав Зас каза пред РИА Новости, че общият брой на мисията е 2500 военни, но контингентът може да се увеличи. Според него целта на операцията е да се защитят "важни държавни и стратегически обекти" и да се поддържа реда.

По думите на американския държавен секретар властите в Казахстан могат сами да се справят „по подходящ начин“ с протестиращите, като уважават правата им.

„Един урок от близката история е, че веднъж влезли в къщата ти руснаците, понякога им е много трудно да си тръгнат“, каза Блинкен на брифинг в петък.

Информацията от Казахстан е оскъдна, защото правителството блокира интернет и сигнала на мобилните телефони. Медиите също са под контрол.

Гневът на Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Разпространени снимки показват изгорели автомобили и обгорели сгради. Някои от демонстрантите носеха гумени палки и пръти. Запалени бяха резиденцията на президента и кметството в Алмати. Демонстрантите временно превзеха летището в Алмати, което остава затворено.

Токаев нарича протестиращите "терористи", които са обучени в чужбина. Москва повтаря това твърдение - че протестите са инспирирани отвън. Русия нарича изпращането на войски "антитерористична операция". Нито една от двете държави обаче не е представила доказателства за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG