Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди са арестуваните в Казахстан. Задържан е и бившият шеф на сигурността за измяна


Сградата на общината в Алмати. Снимката е от 7 януари 2022 г.
Сградата на общината в Алмати. Снимката е от 7 януари 2022 г.

Бившият ръководител на казахстанската агенция за вътрешно разузнаване Карим Масимов е задържан по подозрение за държавна измяна. Това се случва само два дни, след като беше освободен от длъжността си.

Казахстанското министерство на вътрешните работи съобщи и за задържането на повече от 4000 души за участие в протестите срещу властта.

Комитетът за национална сигурност не предостави повече подробности за ареста на Масимов на 8 януари, но допълни, че са задържани и други служители на агенцията.

56-годишният Масимов два пъти е министър-председател и е смятан за дългогодишен сътрудник на бившия президент Нурсултан Назарбаев, срещу когото основно беше насочен гневът на протестиращите през последната седмица. Масимов заемаше длъжността началник по сигурността от назначаването си за премиер през 2016 г.

Десетки души бяха убити по време на протестите, започнали на 2 януари заради повишението на цената на автогазта. Демонстрациите прераснаха в бунт срещу управлението на Казахстан. Президентът Касим-Жомарт Токаев отстрани Назарбаев.

След като по-рано тази седмица в Алмати имаше експлозии и стрелба през нощта, а протестиращите нахлуха в сградата на летището, президентът Касим-Жомарт Токаев поиска в сряда помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), за да "стабилизира" положението. ОДКБ е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

След пристигането на първите чуждестранни военни Токаев даде разрешение на силите за сигурност да стрелят без предупреждение по протестиращи, които той определя като „бандити“ и „терористи“.

По време демонстрациите бяха убити десетки хора, включително 18 служители на службите за сигурност, по данни на властите.

През последните 24 часа протестите и насилието затихнаха. Единствено в малките часове на 8 януари бяха чути изстрели в Алмати, съобщават местни журналисти. Тук по-рано през седмицата протестиращи запалиха и разграбиха няколко обществени сгради.

В национално обръщение на 7 януари президентът Токаев каза, че редът до голяма степен е възстановен в цялата страна. По думите му това се дължи на неговото решение да позволи на полицията и армията да използват смъртоносна сила.

"Антитерористичната операция у нас продължава. Полицията, националната гвардия и армията полагат мащабни и добре координирани усилия за възстановяване на реда и закона", казва Токаев, цитиран от пресцентъра на президентството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG