Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония няма да обсъжда с България езика и идентичността си


Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски
Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски

Бъдещото правителство на Северна Македония ще активизира преговорите с България за вдигане на ветото над преговорите между Скопие и Брюксел за еврочленството на балканската страна, но сред обсъжданите теми няма да бъдат езика и идентичността ѝ.

Това декларира в събота номинираният за следващ министър председател на Северна Македония и лидер на Социалдемоктическия съюз на Македония (СДСМ) Димитър Ковачевски по време на парламентарното заседание, на което трябва да бъде гласуван новият кабинет.

Той заяви готовност правителствата в София и Скопие да преодолеят всички предизвикателства "чрез диалог и сътрудничество".

"Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, обмена в културата, образованието и младите хора и от транспортната инфраструктура. Това са въпроси, по които имаме нужда да си сътрудничим повече. Историята принадлежи на историците, но въпросите на нашата идентичност са основите на нашата нация и държава", отбеляза Ковачевски, цитиран от БТА.

Бъдещият премиер подчерта, че "никой не може и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ или за исторически и научно потвърдената специфичност и уникалност на македонския език".

Той определи изграждането на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на бъдещото му правителство до 2024 г.

Заседанието на парламента в Скопие, на което трябва да бъде гласуван съставът на новия кабинет, започна в събота на обяд с представяне на неговите членове. Мандатоносителят СДСМ и коалицията около него ще имат 12 министри, Демократичният съюз за интеграция – шестима, а Алтернатива – трима.

Новият кабинет ще има един член повече от предишния – министър без портфейл за диаспората – пост, който получава Алтернатива. От правителството отпадат осем досегашни членове, включително премиерът Зоран Заев.

Очаква се новият кабинет да бъде одобрен от северномакедонските депутати до полунощ в неделя. Следващата седмица българският премиер Кирил Петков пък ще води официална делегация в Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG