Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джокович загуби съдебната битка и напусна Австралия


Новак Джокович пристига във Федералния съд в Мелбърн в неделя
Новак Джокович пристига във Федералния съд в Мелбърн в неделя

Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович няма да може да защити миналогодишната си титла от Откритото първенство на Австралия.

В неделя сутринта той загуби обжалването пред Федералния съд в Мелбърн, който потвърди решението на министъра на имиграцията за анулиране на визата на 34-годишния сърбин. Това означава, че той няма да има правото да стъпва на територията на Австралия в следващите три години.

Решението на тройния съдебен състав беше взето единодушно. След това австралийски федерални агенти придружиха Джокович и екипа му до летището в Мелбърн, където той се качи на полет за Дубай.

"Уважавам решението на съда и ще съдействам на съответните власти в процеса на моето заминаване от страната. Не ми е приятно, че целият фокус беше върху мен през последната седмица и половина. Надявам се сега всички да се фокусираме върху играта и турнира", заяви пред медиите Джокович.

Той не скри, че е разочарован от развоя на събитията, но пожела "на всички играчи, официални лица, служители, доброволци и фенове всичко най-добро за турнира".

Тенисистът, който не е ваксиниран срещу COVID-19, преследваше своята 10-та титла в Австралия и рекорден 21-ви трофей от Големия шлем, но местните власти анулираха визата му веднага след пристигането му.

Джокович спечели обжалване пред австралийския съд, но му се наложи да се обърне към горната инстанция, след като министърът на имиграцията Алекс Хоук отне повторно визата му "в обществен интерес".

В придружаващите делото документи, представени във Федералния съд в Мелбърн от министъра, се посочваше, че присъствието на спортиста в страната би представлявало "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред".

Аргументът на властите беше, че Джокович многократно "публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от COVID-19".

"Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общественост, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", коментира Алекс Хоук.

Адвокатите на сърбина бяха на мнение, че правителството "не е цитирало никакви доказателства" в подкрепа на твърденията си и определиха повторното решение за отнемане на визата му като "ирационално". Федералният съд в Мелбърн обаче потвърди решението на Хоук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG