Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите на Гешев и Захарова не могат да се съпоставят, смята Надежда Йорданова


Правосъдната министърка Надежда Йорданова
Правосъдната министърка Надежда Йорданова

Изборите на главния прокурор Иван Гешев и на новоизбраната председателка на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова не могат да се съпоставят, въпреки че и в двата случая за съответните постове имаше само по един кандидат.

Това заяви правосъдната министърка Надежда Йорданова в неделя пред бТВ по повод завършилия в петък конкурс за наследник на Лозан Панов начело на ВКС. Мандатът му изтича в началото на февруари и на негово място Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно избра досегашната зам.-председателка и ръководителка на Наказателната колегия на съда. Захарова беше издигната за поста единодушно от всички съдии във ВКС.

По думите на Йорданова, която председателстваше заседанието на ВСС, продължило над 7 часа в петък, „не може да съпоставяме избора на съдия Захарова и избора на прокурор Гешев за съответните позиции – става въпрос за много различни биографии“.

Правосъдната министърка заяви, че изборът на първата жена начело на ВКС в историята ѝ е дал „надежда, че в България магистратското съсловие е готово да съдейства, да работи затова да се случи правосъдната реформа и да има по-добро усещане за справедливост в страната“. Тя определи Захарова като „магистрат с безспорни професионални качества, с изключително висок морал“.

„Когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория беше повече от спорна. Малко преди той да стане главен прокурор, постави под въпрос разделението на властите и нарече този принцип „десен екстремизъм“, коментира Йорданова по повод конкурса по избор на настоящия главен прокурор през 2019 г.

Тя припомни, че „неговата професионална биография беше натоварена с толкова спорни моменти“, подчертавайки, че именно Гешев е „прикрил“ депутата от ДПС Делян Пеевски по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Ръководителят на държавното обвинение беше наблюдаващ прокурор по това разследване и не откри никакви дказателства, свързващи Пеевски и основния подсъдим по случая Цветан Василев.

„Та [Гешев] прикри по делото „КТБ“ Делян Пеевски, той беше в специализираната прокуратура, когато се разви „ЦУМ-гейт“, какво точно направи? И толкова други спорни въпроси от неговата професионална кариера бяха поставени на масата“, добави Йорданова.

През последните два месеца новите управляващи нееднократно призоваха главния прокурор да подаде оставка. В петък управляващото мнозинство в парламента дори призова с официална декларация от трибуната Гешев да се оттегли от поста си. Този призив беше определен в позиция на прокуратурата като „крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт“.

По този повод Надежда Йорданова коментира в неделя, че „има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му“. Тя обаче отказа да влезе в подробности, тъй като те са свързани с квалифицирана информация.

Йорданова уточни единствено, че въпросните сигнали са свързани с „неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия“.

„Дали [Гешев] някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата? Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен. Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини – някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение“, коментира междувременно пред бТВ и премиерът Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG