Връзки за достъпност

Извънредни новини

Димитър Ковачевски е избран за премиер на Северна Македония


Димитър Ковачески, министър-председател на Северна Македония

Парламентът на Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на управлявано от социалдемократите правителство след два месеца политическа криза.

Новият коалиционен кабинет, съставен от социалдемократите на Ковачевски и две етнически албански партии, спечели гласуването на 16 януари с 62 на 46 гласа в 120-местния парламент. Дясноцентристката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ гласува против, настоявайки за предсрочни избори.

47-годишният Ковачевски беше заместник-министър на финансите в предишното правителство на лидера на социалдемократите Зоран Заев. Заев подаде оставка заради слаби изборни резултати през октомври.

Ковачевски каза, че правителството му ще се съсредоточи върху икономическия растеж, справянето с енергийната криза в страната и напредването на кандидатурата на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

През 2019 г. Македония добави „Северна“ към официалното си име, като по този начин разреши спор с Гърция, който позволи на страната да се присъедини към НАТО.

България блокира започването на преговорите за присъединяване към ЕС. В основата на спора са исторически и езикови въпроси. Българският премиер Кирил Петков ще посети Северна Македония на 18 януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG