Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зоран Заев подаде оставка, след като партията му загуби изборите в Скопие


Зоран Заев малко след като обяви оставката си в неделя вечерта
Зоран Заев малко след като обяви оставката си в неделя вечерта

Лидерът на опозицията в Северна Македония призова за предсрочни парламентарни избори, след като премиерът Зоран Заев подаде оставка. Той беше обещал да го направи, ако партията му загуби местните избори. Резултатите след втория тур показват загуба за Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), включително и в столицата Скопие.

Християн Мицкоски, лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ каза, че партията му е постигнала убедителна победа на местните избори и с това започват "промените за по-добра Македония".

"Управляващата партия вече е загубила легитимност и това е новата реалност. Най-добрият вариант сега са предсрочни избори", каза Мицкоски.

Заев поздрави опозицията за победите на местните избори и пое отговорност за слабото представяне на своята партия. Той подаде оставка и като премиер, и като лидер на СДСМ, но отхвърли призива на Мицкоски за предсрочни избори.

Заев каза, че ще подкрепи ново правителство на социалдемократите, начело с нов премиер. Официалните резултати се очакват по-късно в понеделник.

Досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов призна загубата и поздрави кандидатката на опозицията Данела Арсовска. Тя ще бъде първата жена кмет на Скопие. По време на предизборната кампания тя беше обвинена, че притежава и българско гражданство, но е скрила това от публиката.

Заев беше обвързал съдбата си с резултата от изборите в Скопие, защото според него състезанието в столицата е ключово за изпълнението на визията и политиката на правителството.

Управлението на Заев подкрепя интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО. Скопие влезе в НАТО през март 2020 г., но преговорите за членство в ЕС още не са започнали заради спора с България.

София наложи вето в рамките на ЕС и настоява Северна Македония да спазва правата на българите в страната.

Заев беше избран за премиер през 2017 г. след 10-годишно управление на ВМРО-ДПМНЕ с Никола Груевски. Неговото правителство беше разтърсено от скандал за подслушване, изнесен от Заев.

Груевски водеше националистическа политика, след което беше осъден за корупция, а в момента се укрива в Унгария.

През 2018 г. Заев постигна споразумение с Гърция за официалното име на Северна Македония, което да се различава от гръцката провинция Македония. Договорът е известен като Преспанското споразумение.

Година по-рано Заев подписа и договор за приятелство с България, след което София обвини Скопие, че не го спазва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG