Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви победа на местните избори в Северна Македония


Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ празнуват победа пред централата на партията в Скопие.
Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ празнуват победа пред централата на партията в Скопие.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви победа след първия тур на местните избори в Северна Македония. Бившите управляващи твърдят, че са спечелили 20 кметски места, въпреки че официалните резултати още не са обявени.

Битката за столицата Скопие най-вероятно ще се реши на втори тур между настоящия кмет Петре Шилегов от управляващия социалдемократически съюз (СДСМ) и независимата кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ.

Вторият тур на местните избори ще се проведе на 31 октомври.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви победа за партията си в кметските надпревари в повече от 20 общини, както и в гласуването за общински съветници в над 20 общини.

Премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев каза, че партията му печели или води в 36 общини. Той каза още, че е убеден в победата след втория тур.

Обобщените резултати досега показват намаляване на подкрепата за СДСМ, която имаше 57 кметски места след местните избори през 2017 г. ВМРО-ДПМНЕ управляваше само 5 общини.

Партията Демократичен съюз за интеграция, която е коалиционен партньор на Заев, обяви, че печели три кметски места и води в още няколко общини с предимно албанско население.

Опозиционната албанска партия, "Съюз на албанците - Алтернатива", обяви, че печели две кметски места.

Държавната избирателна комисия съобщи, че активността е била 49 на сто. Окончателните резултати се очакват в понеделник следобед. Избори се проведоха в общо 90 общини, сред които 10 са в столицата Скопие.

Управляващата коалиция на Зоран Заев води прозападна политика на интеграция с Европейския съюз и НАТО. Миналото лято Заев спечели втори мандат.

Националистическата ВМРО-ДПМНЕ управляваше с премиер Никола Груевски в продължение на 10 години, от 2006 до 2016 г. След поредица от обвинения в корупция, Груевски напусна страната и беше приет в Унгария от правителството на Виктор Орбан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG