Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев сравни отношението към българите в Северна Македония с т. нар. "Възродителен процес"


Румен Радев. Снимката е архивна
Румен Радев. Снимката е архивна

Президентът Румен Радев сравни отношението към хората с българско самосъзнание в Северна Македония с насилствената асимилация на турското малцинство в България през 80-те години.

С това сравнение той аргументира отказа на България да допусне начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

„Истинската същност на проблема в нашата съседка е системната дебългаризация. Това е системното унищожаване на българското културно-историческо наследство в тази страна. Воденият от десетилетия "възродителен процес" спрямо македонските българи“, каза Румен Радев.

"Възродителен процес" е израз, с който комунистическа България означава петгодишен период на насилие спрямо българските турци (1984-1989). Тогава режимът на Тодор Живков сменя имената на повече от 800 000 български турци, а по-късно над 320 хиляди от тях са принудени да напуснат България.

Процесът започва с вътрешна военна офанзива срещу районите, населени с етнически турци. Кърджалийски окръг е ограден от армия и милиция, въведени са КПП, телефонните връзки и пощенските услуги са прекъснати, в селата навлизат БТРи, машини на пожарната, 1400 въоръжени мъже и допълнително въоръжени цивилни. Има няколко убити и десетки ранени, стотици са интернирани във възстановения комунистически лагер "Белене", мюсюлманските гробища са поругани.

Събитията настъпват в условията на тоталитарен режим, забранена свобода на придвижване и информационна завеса.

През 2012 българският парламент прие декларация, в която се казва, че „прогонването на над 360 хил. български граждани от турски произход през 1989 г. са форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим“.

Северна Македония е парламентарна република с разделение на властите, свобода на сдружаването, придвижването и инициативата, която се ползва с подкрепата на повечето държави от ЕС и на САЩ за желанието си да стане член на ЕС.

В сряда Румен Радев направи сравнение между сегашното положение на българското малцинство в Северна Македония и някогашното насилие над българските турци. Той се обоснова със сигнали за заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в Северна Македония и със случаи на вандализиране на български паметници на територията на страната.

„Всяка европейска страна премина през своя катарзис. Изключително болезнен беше този процес в страните от постсъветското пространство от Централна и Източна Европа. България не бе подмината от тези процеси. Нашето общество още лекува раните, нанесени от тоталитарния режим в кампанията за насилствена смяна на имената на българските турци. Затова страните, които кандидатстват днес за членове на европейското семейство, не могат да подминат този процес на катарзис“, каза президентът.

„Затова нашите позиции са ясни – докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани основните им права, ние няма как да кажем „да“ за начало на преговорите.“

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. След това страната няколко пъти потвърди позицията си.

В сряда Румен Радев се срещна с македонския премиер Зоран Заев по време на реща на върха между лидерите на държавите от Европейския съюз и държавите от Западните Балкани в Словения и посочи изискванията на България за вдигане на ветото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG