Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбските избиратели одобриха промени в конституцията, подкрепени от ЕС и САЩ


Сръбският премиер Ана Бърнабич гласува на референдума
Сръбският премиер Ана Бърнабич гласува на референдума

Гласоподавателите в Сърбия одобриха промени в конституцията, които се отнасят за съдебната власт. Това показват предварителните данни от референдума, проведен в неделя. Промените засягат избора на съдии и прокурори, които според правителството ще дадат по-голяма независимост на съдебната система и ще намалят политическото влияние.

Съединените щати и европейските държави подкрепиха измененията, които се разглеждат като ключов елемент на кандидатурата на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз.

Правителството на президента Александър Вучич подкрепи промените. Вучич призова избирателите да подкрепят поправките и каза, че това ще доведе до подобряване на върховенството на закона и чуждестранните инвестиции в страната.

Резултатите при 97 на сто обработени протоколи показват подкрепа от 60 на сто от гласувалите. Избирателната активност беше едва около 30 процента.

В петък Европейския съюз приветства насрочения за 16 януари референдум в Сърбия. Това беше записано в съвместно изявление на делегацията на ЕС в Белград и посолствата на Франция, Германия, Италия, Великобритания и Съединените щати.

Референдумът е за конституционни промени в сферата на правосъдието. Целта е да бъде деполитизиран изборът на прокурори и съдии и да се помогне на Сърбия по пътя ѝ към членство в ЕС. Промените предвиждат високопоставените магистрати да не се определят от парламента, а от Висш съвет на съдиите и от Висш съвет на прокурорите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG