Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една година „жив ад“. Амнести призова Навални да бъде освободен


Точно преди година Алексей Навални кацна в Москва и беше арестуван веднага
Точно преди година Алексей Навални кацна в Москва и беше арестуван веднага

Амнести Интернешънъл призова международната общност да се обедини и да поиска руските власти да освободят опозиционния лидер Алексей Навални. Призивът е отправен в деня, в който се навършва една година от задържането на Навални. Организацията настоява да се сложи край и на безпрецедентния натиск срещу поддръжниците на Навални, които през последната година претърпяха „безмилостни репресии“.

„Десетки сътрудници и поддръжници на Навални са заплашени от съдебно преследване по фалшиви обвинения, а много от тях вече са в затвора“, се казва в изявление на организацията.

„След като излежах първата си година в затвора, искам да кажа на всички същото, което крещях пред съда, когато полицейският конвой ме отвеждаше: не се страхувайте от нищо", написа Навални в публикация в Инстаграм. Навални пише още, че не съжалява. "Застанах на страната на тези честни хора, които не искат или не могат да се страхуват повече. Направих го, не съжалявам нито за миг и ще продължа да го правя", пише руският опозиционер.

През юни руски съд обяви за "екстремистки" организации, които са свързани с Навални. Решението носи и продължителни присъди затвор за активисти, които са работили с организациите.

Двама от най-близките сътрудници на Навални - Иван Жданов и Леонид Волков, вече са включени в руския списък с „екстремисти и терористи“.

Точно преди година критикът на Кремъл Алексей Навални кацна на летище "Шереметиево"и беше арестуван веднага. Той се прибра от Берлин, където се възстановяваше след покушение срещу него, за което обвинява Кремъл. Той беше отровен на руска територия и откаран за лечение в Германия.

Междувременно в Русия Навални беше осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда и трябва да излежи 2 и половина години в "колония с общ режим".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG