Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Не съм мозъкът на операцията“. Освободиха Десислава Христова от борда на „Автомагистрали“


Десислава Христова е освободена от борда на "Автомагистрали" с решение на регионалния министър Граздан Караджов (ИТН).
Десислава Христова е освободена от борда на "Автомагистрали" с решение на регионалния министър Граздан Караджов (ИТН).

Десислава Христова е освободена от борда на „Автомагистрали“. Информацията беше потвърдена от Христова за Свободна Европа. „Има протокол за моето освобождаване, в който няма мотиви“, каза Христова. От Министерството на регионалното развитие (МРРБ) казаха, че има такава заповед на министър Гроздан Караджов (ИТН), но се чака вписването на смяната в Търговския регистър, когато ще обявят и мотиви.

Христова беше назначена временно в държавното дружество от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова през юни миналата година. След това се яви на конкурс и след него е назначена в постоянното ръководство на дружеството.

В понеделник Сега публикува нови документи, които показват, че дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“.

Първият документ, свързан с набирането на фирми-контрагенти, е доклад от 2018 г. на Десислава Христова, като член на борда на директорите, за разширяване на дейността на дружеството чрез проучване на пазара и избор на потенциални партньори.

В него се обяснява как „Автомагистрали“ трябва да навлезе в строителството на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да проучи пазара и да сключи партньорства.

„Аз не съм мозъкът на операцията“, каза за Свободна Европа Христова. „Ние трябваше да се развиваме, защото идеите бяха такива. Но по това време никой не беше и помислял за инхаус. Това, което ние предприехме, няма нищо общо с това, което се случи после“, каза Христова.

В средата на юни проверка на регионалното министерство показа, че през 2019 и 2020 г. са направени авансови плащания на големи суми на няколко държавни дружества. Сред тях е „Автомагистрали Хемус“, които според одит на Сметната палата, е получила авансово над 123 млн. лв.

Това беше и една от причините Комитова да поиска да назначи временно ръководство на „Автомагистрали“. Христова беше в ръководството на държавното дружество и в периода 2017-2019 г.

В края на миналата година вътрешният министър Бойко Рашков каза, че десетки милиони лева са били усвоени от "кухи фирми", след като са били платени за строежа на магистрала "Хемус". Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин "в сакове и чували" са били изтеглени и усвоени в брой 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG