Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата разследва поръчките на тестове за COVID-19 за учениците


Служители на СТоличната община приемат една от доставките на бързи тестове, предназначени за учениците
Служители на СТоличната община приемат една от доставките на бързи тестове, предназначени за учениците

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за проведените от здравното министерство четири процедури за поръчката на тестове за COVID-19 за ученици, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение във вторник.

Разследването е започнало по сигнал на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), изпратен на прокурорите в началото на януари.

Тогава от комисията съобщиха, че в хода на тяхната проверка са събрани данни "за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците".

"Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", съобщиха в началото на годината от КПКОНПИ.

Проверката на комисията започна в началото на декември по сигнали и медийни публикации за нарушения при избора на изпълнители от страна на екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров по общо четири поръчки за бързи антигенни тестове.

От спецпрокуратурата уточниха във вторник, че са възложили проверка по случая и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Снабдяването на училищата с бързи антигенни тестове беше основно условие за връщането на учениците от горните паралелки в класните стаи в началото на декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG