Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френският кандидат-президент Ерик Земур е осъден за реч на омразата


Ерик Земур
Ерик Земур

Френският крайнодесен политик и кандидат за президент Ерик Земур е осъден да плати 10000 евро за използване на реч на омразата. Това съобщи Би Би Си в понеделник.

Земур е добре познат със своите антиимиграционни възгледи. Въпросното дело е заведено по повод негово телевизионно участие, в което описва непридружени деца на имигранти като "крадци", "изнасилвачи" и "убийци".

Френският политик определи присъдата като посегателство срещу правото му на свободно изразяване, а неговият адвокат съобщи, че ще обжалва решението.

Земур има още две други присъди заради употреба на реч на омразата и подбуда към расово насилие. По негови думи всички деца, които идват без придружители от Африка и Близкия Изток, само увеличават ислямската част от населението и ще доведат страната до гражданска война. Мюсюлманското население на Франция е около 8%.

Освен на етническите малцинства Земур се противопоставя на либерализма и консуматорството, като е известен и с крайните си позиции за мястото на жените в обществото. Местни медии започнаха да го определят като "френския Доналд Тръмп".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG