Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследващите не откриха доказателства срещу Татяна Дончева в скандала с ИТН за "500 К"


Татяна Дончева
Татяна Дончева

Специализираната прокуратура е прекратила проверката си срещу бившата депутатка от "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Татяна Дончева по повод твърденията на нейни колеги от "Има такъв народ", че е предлагала пари в опит да разцепи парламентарната им група. Това съобщи ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова в отговор на журналистически въпрос по време на неин брифинг във вторник.

Конфликтът между Дончева и членовете на ИТН Тошко Йорданов и Радостин Василев възникна в началото на септември. Двамата твърдяха, че през август тя се е срещнала с Василев, който понастоящем е спортен министър, в опит да го убеди да подкрепят евентуален проектокабинет на ИБГНИ заедно с негови колеги от ИТН .

Случаят стана известен с надписа "500 К", който Йорданов и Василев твърдяха, че Дончева е написала на листче. Спецпрокуратурата се самосезира по техните думи, но 4 месеца по-късно става ясно, че не е открила достатъчно данни за престъпление.

Към онзи момент нито партията на Слави Трифонов, нито ГЕРБ не бяха успели да съберат подкрепа за избор на правителство и предстоеше президентът Румен Радев да връчи мандат на избрана от него формация. В крайна сметка той го даде на БСП, която от своя страна го върна без да предлага състав на свой кабинет.

Тошко Йорданов първи разказа този сюжет в свое интервю пред БНР на 4 септември. Той беше провокиран от изказване на Дончева, направено седмица по-рано, отново пред националното радио. Тогава тя каза, че зад ИТН стоят почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

По този повод Йорданов каза, че Дончева "много често лъже откровено и нагло" и разказа, че преди президентът да връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Дончева е тръгнала "да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напускат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, за да вземат [ИБГНИ] част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третият мандат – тогава няма значение кои ще го подкрепят".

"Включително е драскала на едни листчета – "половин милион ще ти дам", ей така", добави Йорданов с уточнението, че "листчетата ги е драскала и си ги е взела, но разговорът, който тя е провела, може да бъде доказан, и там, където е отишла да го води тоя разговор, с човека от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да потвърди всичко това, което казах, просто има камери в тоя офис".

Два дни по-късно самият Йорданов интервюира колегата си депутат от ИТН Радостин Василев в ефира на партийната им телевизия "7/8", който обяви, че той е човекът, разговарял с Дончева в кантората си. Още тогава Василев обаче уточни, че "като адвокат" не може да каже, че бившата депутатка му е предложила подкуп.

"Тук казусът не е юридически. Тук нито може да се касае за предлагане, нито за подкуп, тук се касае за едно листче. Тука казусът е морален", обобщи случката настоящият спортен министър през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG