Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казусът не е юридически". Какво знаем за скандала между ИТН и Татяна Дончева


Радостин Василев (вляво) и Тошко Йорданов в пленарната зала на Народното събрание във вторник
Радостин Василев (вляво) и Тошко Йорданов в пленарната зала на Народното събрание във вторник

Двама депутати обвиняват своя колега от друга формация, че е опитвала да разцепи групата им. Единият твърди, че е за целта тя е предложила голяма сума пари, а другият уточнява, че просто я е видял да пише цифра на листче, докато е разговаряла с него. Двамата казват, че разполагат със запис, документирал въпросната среща. Народната представителка отрича твърденията им и декларира, че ще потърси правата си в съда. Накрая прокуратурата образува проверка за "корупционно поведение".

Така звучи накратко задочният спор между председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, колегата му Радостин Василев и Татяна Дончева от "Изправи се.БГ! Ние Идваме!" (ИБГНИ).

Твърдението на ИТН е, че Дончева се е опитала да подкупи Василев. Искала е той да убеди свои колеги от ИТН да подкрепят евентуален проектокабинет на ИБГНИ. Сега това ще се провери от Специализираната прокуратура. Тя ще трябва да прецени дали има данни за извършено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс (НК).

В понеделник спецпрокуратурата съобщи, че се е самосезирала по случая и ще "извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК".

Какво твърди Тошко Йорданов

Тошко Йорданов първи разказа този сюжет в свое интервю пред БНР на 4 септември. Той беше провокиран от изказване на Дончева, направено седмица по-рано, отново пред националното радио. Тогава тя каза, че зад ИТН стоят почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

"По принцип Татяна Дончева е лъжец. Мога да го заявя откровено – Татяна Дончева лъже. Много често лъже откровено и нагло. Както излъга, че депутатската ни листа във Варна е била редена от [Младен Михалев] Маджо", коментира Йорданов в събота.

Включително е драскала на едни листчета – "половин милион ще ти дам", ей така.
Тошко Йорданов, ИТН

След това той разказа, че преди президентът Румен Радев да връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Дончева е тръгнала "да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напускат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, за да вземат [ИБГНИ] част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третият мандат – тогава няма значение кои ще го подкрепят".

"Включително е драскала на едни листчета – "половин милион ще ти дам", ей така", добави Йорданов с уточнението, че "листчетата ги е драскала и си ги е взела, но разговорът, който тя е провела, може да бъде доказан, и там, където е отишла да го води тоя разговор, с човека от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да потвърди всичко това, което казах, просто има камери в тоя офис".

Какво уточни Радостин Василев

Два дни по-късно самият Йорданов интервюира колегата си депутат от ИТН Радостин Василев в ефира на партийната им телевизия "7/8". Тогава Василев обяви, че самият той е човекът, разговарял с Дончева, и добави, че разговорът им се е състоял на 12 август в неговата адвокатска кантора.

От думите му обаче стана ясно, че охранителните камери вероятно са заснели само пристигането и заминаването на депутатката от ИБГНИ, а не съдържанието на разговора им, както се разбра от разказа на Йорданов пред БНР.

"На 12 август, привечер, пет и половина някъде, тя дойде в моята адвокатска кантора. Има видеозаснемане... Ако г-жа Дончева оспори, ние веднага можем да го докажем с видеозаписа, защото аз имам охранителни камери пред кантората, адвокатската, които заснемат както нейното идване, така и нейното тръгване от моята адвокатска кантора", каза Василев в понеделник.

Ако г-жа Дончева оспори, ние веднага можем да го докажем с видеозаписа, защото аз имам охранителни камери пред кантората.
Радостин Василев, ИТН

Той уточни още, че предварително е координирал с Йорданов какво да прави, когато е получил покана от Дончева за разговор извън парламента. Добави детайли за различни обидни квалификации, с които тя е описала Слави Трифонов, Корнелия Нинова и дори коалиционния си партньор в ИБГНИ Николай Хаджигенов.

Основната част от разказа му за срещата им, очаквано, беше посветена на момента, в който той е забелязал, че Дончева изписва конкретно число на лист пред нея. Василев подчерта, че това се е случило, след като тя е споменала конкретни депутати от ИТН и написала техните имена. Споменати бяха председателката на парламента Ива Митева, Виктория Василева и Иван Хиновски.

"Това листче беше свързано със стрелки. Драскаше си нещо. Телефонът ѝ звънеше в чантата и имаше на това листче, Тошко, имаше цифрата от 500 К", каза Василев и добави: "Аз не мога да кажа дали това са 500 000 лева, евро или долара."

Депутатът от ИТН обаче подчерта, че "като адвокат" не може да каже, че Дончева му е предложила подкуп, а просто разказва случилото се "едно към едно", а "хората си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева".

Накрая Василев обобщи случая по следния начин: "Тук казусът не е юридически. Тук нито може да се касае за предлагане, нито за подкуп, тук се касае за едно листче. Тука казусът е морален."

Какво отговори Татяна Дончева

Дончева още в събота определи изявлението на Йорданов пред БНР като "поредния цирков сюжет по африкански", а твърденията му за предложени от нея половин милион лева – като "абсолютни бълнувания".

"Ако някой ви говори, че раздавам аз места в правителство срещу пари, това означава, че той съди по себе си. Тошко Йорданов се опитва да внуши, че имам милиони в чекмеджето, за да давам на някого да става министър, за да краде. Парите от чекмеджетата не са при мен, а при други, включително и при спонсорите на ИТН", написа Дончева на 4 септември в профила си във Фейсбук.

Парите от чекмеджетата не са при мен, а при други, включително и при спонсорите на ИТН.
Татяна Дончева, ИБГНИ

Три дни по-късно и ден след интервюто на Василев в телевизия "7/8", тя публикува свой нов коментар в социалната мрежа, от който стана ясно, че възнамерява да съди двамата депутати от ИТН.

"Разговор с Радостин Василев съм имала и то, според мен, преди да приключи техния мандат и той е бил за какво са влезли в политиката и какво искат, какво мислят, че ще постигнат, какво не могат да постигнат и защо няма да участват в създаването на правителство по един разумен начин. Той беше в седмицата след "Панорама" по БНТ, по повод на която той се беше обидил на "чалгар" и на това, че съм казала, че те не стават за министри", добави Дончева във вторник.

Тя посочи още, че е чувала за корупционна практика, при която хора си плащат на партии, за да станат министри и "да си избият после от кражби дадените пари", а не обратното. Малко по-късно във вторник тя коментира във Фейсбук, че включването на спецпрокуратурата в казуса "най-вероятно ще осуети" приемането на законопроекта за нейното закриване.

Какво проверява спецпрокуратурата

От официалното съобщение на спецпрокуратурата за образуваната проверка стана ясно, че тя все пак е заподозряла, че в случая има данни за някакво корупционно престъпление. Изглежда очевидно, че първото, което разследващите ще направят, е да повикат за снемане на обяснение Радостин Василев и да поискат споменатия от него запис от охранителните камери в кантората му.

Въпросът е дали с тези действия спецпрокуратурата изобщо може да установи наличие на данни за предлагане на "дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние", както предвижда споменатият от самото държавно обвинение чл. 304б от НК.

По този повод Радостин Василев направи коментар пред медиите в кулоарите на парламента във вторник, който дава известна представа какъв е най-вероятният извод, до който ще стигне прокурорската проверка.

Никой не ми е предлагал подкуп, такова твърдение нямам.
Радостин Василев, ИТН

"Не бих дал оценка на доказателства без изобщо да се е стигнало до някакъв казус. Всичко, което казах в предаването по "7/8" ТВ е истината. Може да съм пропуснал нещо, но със сигурност не съм си измислил. Никой не ми е предлагал подкуп, такова твърдение нямам. Аз съм адвокат и никога няма да набедявам някого в нещо, което не е сигурно", заяви депутатът от ИТН, цитиран от "Дневник".

Свободна Европа го потърси по телефона с въпроса дали разполага с аудиозапис от срещата си с Дончева, който би могъл да докаже съдържанието на водения от тях разговор. Отговорът на Радостин Василев беше лаконичен: "Не, не. Не коментирам такива неща. Вече има и образувано производство, не мога да коментирам такива неща."

От своя страна Татяна Дончева отрече пред Свободна Европа да е изписвала на лист "500 К" по време на среща с Василев на 12 август. Ако двамата потвърдят заявеното от тях досега и пред разследващите, а охранителните камери са заснели единствено влизането и излизането на Дончева в и от кантората на Василев, спецпрокуратурата не би могла да установи данни за някакво престъпление.

Причината обаче се крие в друго. Дългогодишен наказателен адвокат, пожелал да не бъде споменават поименно, коментира пред Свободна Европа, че подкуп може да има, когато някой предлага или дава пари или имотна облага на длъжностно лице за да извърши или да не извърши нещо във връзка със службата му.

В случая става въпрос за двама народни представители, чиято служба включва единствено предлагане и гласуване на законопроекти.

При доказване на търговия с влияние пък е небходимо да са замесени хора, които са поставени в някаква обвързана компетентност или йерархия.

И в двата варианта става въпрос за двама равнопоставени депутати, чийто хипотетичен разговор за разцепване на парламентарна група не може да представлява престъпление, тъй като "този въпрос е само морален и не може да се регулира от правото", добави юристът.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG