Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започна първото дело за корупция по разследване на Европейската прокуратура


Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кювеши беше на посещение в България през юни 2021 г.
Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кювеши беше на посещение в България през юни 2021 г.

В Специализирания наказателен съд се проведе съдебно заседание по първото дело за корупция срещу държавен служител, което е образувано след разследване на Европейската прокуратура. Затова съобщи в четвъртък пресцентърът на ведомството, оглавявано от Лаура Кьовеши.

Главен експерт в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) е обвинен в изнудване и получаване на два подкупа на обща стойност 10000 лв. от земеделски производител от пловдивско село.

За разследването първи съобщиха от българската прокуратура още през септември 2021 г., когато обвиняемият беше задържан. В тогавашното съобщение на държавното обвинение не се споменава участие на Европейската прокуратура.

Първото съдебно заседание по делото за корупция срещу държавния служител се е провело на 20 януари 2022 г. в София, се казва в съобщението на Европейската прокуратура. Според обвинението служителят Т.Д. е поискал и получил подкуп от земеделеца И.Г.

Производителят още през 2020 г. е кандидатствал по 9 проекта за финансово подпомагане в ДФЗ и е бил одобрен. Те са част от програмата на Европейския съюз за регионално развитие.

Парите се бавят и след като производителят започва да търси причина да не получава финансирането, той се свързва с главния експерт в ДФЗ. Той му казва, че знае защо не е получил парите и му иска подкуп, за да може да съдейства за изплащането на финансирането.

След като плаща искания подкуп от 5000 лв. земеделецът получава еврофондове на стойност 600000 лв., пишат от Европейската прокуратура.

Няколко месеца по-късно държавният служител поисква втори подкуп от 5000 лв., за да няма следващи инспекции във връзка със субсидиите.

През септември българската прокуратура съобщи, че операцията по ареста на експерта от ДФЗ е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно с ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив. Заподозреният е арестуван в бензиностанция на 2 септември след като е приел 5000 лв. в белязани банкноти.

В България приемането и даването на подкуп е криминално престъпление и се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лв., припомня Европейската прокуратура. Тя очаква присъдата по това дело през следващите месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG