Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бдя страната да не се отклони от пътя." Румен Радев встъпи в длъжност


Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност

Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент за втори мандат. Церемонията се проведе в събота сутринта на площад “Св. Александър Невски” в София.

“В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя”, каза Радев. “Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия.”

Румен Радев и Илияна Йотова
Румен Радев и Илияна Йотова

Румен Радев беше избран за президент за втори мандат през ноември 2021 г. Тогава той спечели най-много гласове на първия тур на президентските избори, а на балотажа победи подкрепения от ГЕРБ кандидат Анастас Герждиков, който е ректор на Софийския университет.

Кандидатурата на Румен Радев беше издигната от инициативен комитет, а на втория тур на президентските избори беше подкрепена от 4 политически сили, сред които “Продължаваме промяната”, БСП и “Има такъв народ”, които в момента са част от управляващата коалиция. Победата му на втори тур беше с голяма преднина пред опонента му, но при ниска избирателна активност.

Церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев
Церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев

“Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили”, каза още Радев. “Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG