Връзки за достъпност

Извънредни новини

Командващият флота на Германия подаде оставка заради коментари в подкрепа на Путин


Вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах. Снимката е архивна
Вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах. Снимката е архивна

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка след изказване в подкрепа на руския президент Владимир Путин, съобщиха световните агенции. Оттеглянето му съвпадна с реакцията на Украйна на решението на Берлин да не ѝ предостави военна помощ на фона на заплахата от Русия.

Изказването на Шьонбах, което доведе до оставката му, беше в Индия на 21 януари и беше по повод ситуацията в Украйна. Той каза, че това, което Путин “наистина иска, е уважение”, и добави, че ще бъде “лесно да му се даде уважението, което търси и което вероятно заслужава”.

Командващият германския флот каза също, че полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., “никога няма да се върне” на Украйна.

Киев привика германския посланик в Украйна заради думите на Шьонбах и нарече изказването “неприемливо”. Германското министерство на отбраната посочи, че коментарът на Шьонбах “по никакъв начин не отговаря на позицията” на институцията. Самият вицеадмирал се извини за думите си и ги нарече “грешка” преди да подаде оставка.

Случаят се разви на фона на критиките на Украйна срещу отказа на Германия да ѝ предостави военна помощ.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Берлин, че “подкопава единството” и “насърчава Владимир Путин” като отказва да достави военна техника на Киев на фона на заплахата от руска инвазия.

На 22 януари германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт каза в интервю за в. Велт, че Германия ще изпрати на Украйна оборудване за полева болница през февруари, но не и оръжия.

В публикация в Туитър Кулеба написа, че това изказване “не кореспондира с отношенията ни и с настоящата ситуация”.

Русия е струпала над 100 000 военни и техника до границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за съвместни учения между Москва и Минск. САЩ и НАТО смятат, че това е подготовка за военни действия срещу Украйна. Руските власти отричат да планират инвазия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG