Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министър-председателката на Нова Зеландия затегна мерките срещу COVID-19 и отмени сватбата си


Джасинда Ардърн
Джасинда Ардърн

Властите в Нова Зеландия въведоха строги мерки срещу разпространението на COVID-19 след ръст на случаите на заразени с новия вариант Омикрон, съобщиха световните агенции. Ограниченията влизат в сила в неделя.

Мерките включват забрана за събиране на повече от 100 души с ваксинационен сертификат на публични събития и повече от 25 без изискване за сертификат. Това се отнася и за частни събития като сватби и празненства. Маските в магазините и в градския транспорт са задължителни.

В неделя министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн потвърди, че ще отмени собствената си сватба заради новите случаи и мерките.

“Не съм по-различна от хилядите новозеландци, които усетиха много по-разрушителни последици от пандемията, най-опустошителните от които е невъзможността да бъдат с любимите си хора, когато са тежко болни”, каза Ардърн.

Тя планираше да сключи брак с телевизионния водещ Кларк Гефорд.

От началото на пандемията мерките в Нова Зеландия са едни от най-стриктните в целия свят. Страната беше една от първите, които затвориха границите си. Общият брой на случаите на COVID-19 в страната е около 15 500, а жертвите са 52.

През последните месеци обаче властите промениха стратегията си и вече целят повишаване на броя на ваксинираните, които преминават през заболяването леко, вместо пълно изкореняване на вируса. Около 94% от населението над 12 години в Нова Зеландия е ваксинирано, а 56% има и с бустерна доза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG