Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Грозев оглави разследващия сайт Bellingcat


Христо Грозев
Христо Грозев

Българинът Христо Грозев е новият изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat, съобщава изданието. Той заменя на поста британския журналист Елиът Хигинс, който е основател на сайта и вече ще изпълнява функциите на негов творчески директор.

През последните години сайтът Bellingcat придоби световна известност със серията си от разследвания за тайни операции на руското разузнаване. Сред тях бяха отравянията на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, на бившия двоен агент Сергей Скрипал и на критика на Кремъл Алексей Навални. Екипът на изданието получи множество престижни журналистически награди, включително и две награди Еми.

"Откакто основах Bellingcat през 2014 г., той се разви от малка група доброволци в голям екип от иновативни професионалисти, които задават темпото в развитието на онлайн разследванията с открити източници. Чувствам, че сега навлизаме в нова фаза, която изисква опитен изпълнителен директор", коментира Хигинс.

"За мен е чест, че мога да допринеса за Bellingcat с опита си от предишни свои позиции, с което се надявам да усъвършенствам организацията на стратегическо и управленско ниво. Очаквам с нетърпение да работя с Елиът и неговия екип в борда още по-отблизо", заяви Грозев.

Той е част от екипа на Bellingcat от 2015 г. Христо Грозев е завършил журналистика и право. В България името му доби популярност през 2011 г. покрай фирмата BG Privatinvest GMBH и смяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа" и "Труд" след оттеглянето на германските издатели от ВАЦ.

Собствеността беше разпределена между BG Privatinvest на Грозев и австриеца Карл Хабсбург-Лотринген от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до конфликт между двете групи инвеститори, в резултат на което делът на Грозев и партньора му се понижи до 9%, вместо първоначалните 53%. По-късно Павлов и Донев станаха обект на масирани прокурорски и данъчни проверки и в крайна сметка се отказаха от издателския си бизнес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG