Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белингкат: Заснетият във видеата за отравянето на Гебрев е бил начело на екипа срещу Скрипал


Според Белингкат на кадрите от паркинга на ЕМКО е същият човек, който е водил групата, която се опита да отрови руския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.
Според Белингкат на кадрите от паркинга на ЕМКО е същият човек, който е водил групата, която се опита да отрови руския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Високопоставен член на руското разузнаване и водач на екипа, който извърши опита за убийство срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, е същият, който е заснет от камерите в сградата на оръжейното дружество „ЕМКО“ през 2015 г. Това обяви журналистът Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат в коментар за разпространените от българската прокуратура през седмицата видеа от деня на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

„Вярваме, че това е лидерът на екипа, който е бил изпратен в България Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев“, заяви Грозев.

Във видеозаписите, направени в подземния паркинг на „ЕМКО“ на 28 април 2015 г., се виждат кадри на мъж, обикалящ между колите на дружеството. На същия ден Гебрев е приет в болница в критично състояние, а в следващите дни това се случва на сина му и на един от директорите на оръжейното предприятие.

Няколко дена преди прокуратурата да разпространи кадрите от Белингкат бяха заявили, че опитът за убийство на Гебрев е бил извършен от осем офицери от руското военно разузнаване ГРУ, които са известни с отравяне на жертви чрез поставяне на отровно вещество по дръжките на автомобили.

Според Грозев Сергеев може да бъде разпознат в наличните кадри по начина, по който ходи. Журналистът съобщава още, че има множество видеоматериали от пребиваването на руския агент в Лондон, които могат да бъдат сравнени със записите от България, от които е „много вероятно“ да има и такива извън гаража.

В четвъртък прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев, чиито имена не бяха споменати, като за тях бяха издадени и Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция.

През декември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медиите, че между част от лицата, които се разследват за отравянето на Гебрев и заподозрените за покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. има „тясна връзка“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG