Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова енергия и резултати". България и Северна Македония подписаха три споразумения за сътрудничество


Димитър Ковачевски и Кирил Петков, 25 януари 2022
Димитър Ковачевски и Кирил Петков, 25 януари 2022

Правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно пленарно заседание в София. След неговия край те подписаха и три меморандума, които целят да задълбочават сътрудничеството между двете държави в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия.

Заседанието е част от усилията на двете правителства да постигнат напредък в преговорите за вдигане на българското вето над евроинтеграцията на балканската страна. Преди седмица българският премиер беше на посещение в Скопие.

Кирил Петков определи постигнатото във вторник като "много добре свършена работа".

"Тези меморандуми имат един основен краен резултат и това е икономическото развитие на целия регион. Икономическо развитие, което и гражданите на Северна Македония, и гражданите на България ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот", каза Петков по време на съвместната му пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски.

"Това е примерът за новия подход, който ние даваме, с нова енергия и реални резултати", допълни Петков.

Първото споразумение, което двете страни подписаха, е в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

Второто споразумение е Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка "София-Скопие". Той предвижда смесена група от български и македонски експерти да изготви план за развитието на жп проекта, да подготви оценка на инвестиционната стойност и да проучи възможностите за финансиране.

"Решението е в разговорите". Новият път на България и Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Третото ново споразумение между България и Северна Македония се отнася до малките и средните предприятия. Двете страни се договориха да подпомагат предприятията, които искат да инвестират или да задълбочават бизнес контактите си от другата страна на границата.

Кирил Петков коментира и работата на съвместните групи, които заседават в различни области. По думите му следващата им среща ще се проведе още следващата седмица. Историческата комисия от своя страна предвижда "поне три срещи" в рамките на следващите четири месеца.

По-късно президентът Румен Радев също се срещна с Ковачевски. Той коментира, че в Скопие "в определени политически кръгове назрява това убеждение, че трябва да има вписване на тези македонски българи във вашата конституция".

"Споделям моето убеждение, че вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство", каза Радев.

България поиска гражданите на Северна Македония, които се самоопределят като българи, да бъдат вписани като народност в конституцията, както това е направено за македонци, албанци, турци, роми и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG