Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще използва краткото име на Северна Македония. Самолет ще свързва София и Скопие


Първата среща на българския министър-председател Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски, Скопие, 18.01.2022
Първата среща на българския министър-председател Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски, Скопие, 18.01.2022

Първото посещение на Кирил Петков в Скопие донесе 3 новини - България ще използва краткото име "Северна Македония", до два месеца между двете столици ще лети самолет, а двете държави създават пет работни групи.

България и Северна Македония ще сформират нови работни групи в общо пет области – инфраструктура, икономика, търговия и иновации, евроинтеграция, както и образование и култура. Това стана ясно след първата среща на министър-председателя Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Те се срещнаха във вторник в Скопие. Основна цел на посещението е опитът за подновяване на активния диалог между двете държави, както и обсъждане на условията за премахване на ветото на България върху началото на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).

„Смятаме, че това са области, които значат много повече за гражданите от всички възрасти, особено за младите“, каза македонският премиер Ковачевски.

За "добросъседството" между София и Скопие с реални резултати
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

„Когато започнем да работим с точни резултати и когато даваме възможност на хората от нашите две държави да могат свободно да пътуват, свободно да правят бизнес, връзките, включително и коридор номер 8 да станат приоритети, ние всички ще спечелим много", каза от своя страна българският премиер.

Двамата се споразумяха България да използва и краткото име на съседката си "Северна Македония" без думата "Република" отпред.

След като получава независимост от бивша Югославия през 1992 г. страната дълги години се нарича с името Бивша югославска Република Македония (FYROM). След Преспанското споразумение, сключено между Атина и Скопие през 2018 г., страната вече се нарича Република Северна Македония.

След като Скопие изпрати нота до страните от ООН, че името се отнася само до държавата, а не до географската територия, част от която попада в България, София вече може да използва само името Северна Македония.

Двамата премиери поставиха заедно цветя пред паметника на Кирил и Методий в Скопие.
Двамата премиери поставиха заедно цветя пред паметника на Кирил и Методий в Скопие.

Петков и Ковачевски се разбраха да има и авиолиния между Скопие и София.

„До 30 дни ще имаме точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща“, каза Петков. Ковачевски добави, че ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен нов граничен пункт при село Клепало.

По време на втора пресконференция премиерът Петков добави също, че се обсъжда назначаване на посланик на Република Северна Македония в София, „за да нямаме такава дупка в дипломатическите отношения". По неговите думи „човекът, който ще бъде избран, ще бъде проактивен, млад, бизнес фокусиран, защото част от работата, която трябва да свършим, изисква такъв профил".

На 25 януари в София ще се състои съвместно заседание на двете правителства. Всяка седмица ще има заседание на една от работните групи.

На летището в македонската столица българската делегация беше посрещната от външния министър Буяр Османи. Освен министър-председателя в Скопие бяха още министърката на външните работи Теодора Генчовска („Има такъв народ“), министърът на транспорта Николай Събев („Продължаваме промяната“) и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

Посещението на Петков идва ден след избирането на новото правителство на Северна Македония и няколко дни след отбелязването на 30-ата годишнина от признаването на независимата македонска държава от България.

На проведения на 10 януари Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема отношенията със Северна Македония при президента Румен Радев представителите на парламентарно представените партии се обединиха около позиция, с която се искат „конкретни резултати“ срещу вдигането на ветото върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. На него беше потвърдена и досегашната позиция на София, според която Скопие не е изпълнила заложените в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. условия.

В понеделник Държавният департамент на САЩ излезе с позиция в подкрепа на присъединяването на Албания и Северна Македония към ЕС. От администрацията на президента Джо Байдън опровергаха и появилите се информации за евентуални американски санкции срещу България, в случай че страната не вдигне ветото си.

„Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия“, се казва още в изказване на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

„Искам да кажа, че няма никакви рискове от никакви санкции. Това бяха според мен фалшиви новини и фалшиви интерпретации“, добави Петков във втората си пресконференция за деня в Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG