Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия включи Навални в списъка с "терористи и екстремисти"


Руският опозиционер Алексей Навални жестикулира от затворническата си килия във видео връзка по време на съдебния процес срещу него, 28 декември 2021.

Русия включи критика на Кремъл Алексей Навални и няколко негови съюзници в списъка с "терористи и екстремисти". В момента руският опозиционер излежава присъда в затворническа колония със строг режим, като му остават повече от две години затвор.

Данните на Навални и петима от неговите сътрудници - Любов Собол, Вячеслав Гимади, Георгий Албуров, Лилия Чанишева и Руслан Шавединов - се появиха в регистъра на Rosfinmonitoring на 25 януари. С това те стават част от списък, в който са включени десни националистически групи и чуждестранни терористични организации като талибаните и ислямистката групировка "Ислямска държава".

Решението е част от продължаващия натиск над организацията на Навални и гражданското общество в Русия изобщо. Преди 10 дни двама от най-близките сътрудници на Навални - Иван Жданов и Леонид Волков, също бяха включени в руския списък с "терористи и екстремисти".

Според руското законодателство банковите сметки на лица, добавени в списъка, трябва да бъдат незабавно замразени.

През август 2020 г. Навални беше отровен и прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG