Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия включи Навални в списъка с "терористи и екстремисти"


Руският опозиционер Алексей Навални жестикулира от затворническата си килия във видео връзка по време на съдебния процес срещу него, 28 декември 2021.
Руският опозиционер Алексей Навални жестикулира от затворническата си килия във видео връзка по време на съдебния процес срещу него, 28 декември 2021.

Русия включи критика на Кремъл Алексей Навални и няколко негови съюзници в списъка с "терористи и екстремисти". В момента руският опозиционер излежава присъда в затворническа колония със строг режим, като му остават повече от две години затвор.

Данните на Навални и петима от неговите сътрудници - Любов Собол, Вячеслав Гимади, Георгий Албуров, Лилия Чанишева и Руслан Шавединов - се появиха в регистъра на Rosfinmonitoring на 25 януари. С това те стават част от списък, в който са включени десни националистически групи и чуждестранни терористични организации като талибаните и ислямистката групировка "Ислямска държава".

Решението е част от продължаващия натиск над организацията на Навални и гражданското общество в Русия изобщо. Преди 10 дни двама от най-близките сътрудници на Навални - Иван Жданов и Леонид Волков, също бяха включени в руския списък с "терористи и екстремисти".

Според руското законодателство банковите сметки на лица, добавени в списъка, трябва да бъдат незабавно замразени.

През август 2020 г. Навални беше отровен и прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG