Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Институционален произвол". Баневи съдят Гешев и заместниците му за 60 000 лв.


Главният прокурор Иван Гешев заедно с петима ти си заместници
Главният прокурор Иван Гешев заедно с петима ти си заместници

Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са ответници по иск за обезщетение от общо 60 000 лв., заведен за морални вреди от Николай и Евгения Баневи пред Софийския градски съд (СГС).

Претенциите на двамата съпрузи са по повод писмо, подписано от Гешев, заместничките му Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова и директора на националното следствие Борислав Сарафов и изпратено на десетки международни институции и чуждестранни посланици.

В него ръководството на държавното обвинение се оплакваше от политически натиск, упражняван върху прокуратурата от настоящата управляваща коалиция на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Според семейство Банев съдържанието на въпросното писмо е позорящо за тях, описвайки ги като "олигарси", "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". В иска им се отбелязва и че, определяйки ги като "отговорни" за престъпления, ръководството на прокуратурата нарушава презумпцията им за невинност, тъй като спрямо двамата до момента няма влязла в сила присъда. Това нарушение е определено в иска като "рецидивиращ институционален произвол".

Николай и Евгения Баневи бяха задържани в Ница на 26 октомври 2018 г., непосредствено преди да се качат на полет за България, който бяха резервирали предния месец. При ареста си Баневи бяха с трите си малолетни деца. До задържането им се стигна, след като прокуратурата им повдигна задочни обвинения и ги обяви за международно издирване.

По онова време Гешев беше заместник на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и ръководител на Специализираната прокуратура.

През октомври Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) присъди на семейството обезщетение от 20 000 лв. заради нарушение на презумпцията за невиновност, включително заради изказване на Гешев от 2018 г., както и заради продължителността на ареста на Николай Банев.

След връщането им в България Николай Банев остана зад решетките две години и седем месеца, а съпругата му Евгения беше освободена през 2019 г. заради наложително оперативно лечение. В момента Банев се намира под домашен арест, заради което ЕСПЧ отбеляза като "тревожна" продължителността на задържането му.

Двамата съпрузи са представлявани по делото им срещу ръководството на прокуратурата от известния правозащитен адвокат Михаил Екимджиев. По думите му пред "Капитал" клиентите му смятат споменаването им в писмото на Гешев и заместниците му за арогантна злоупотреба с право и поредно нарушение на презумпцията за невинност.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профeсионални и морални качества", коментира Екимджиев, цитиран от "Сега".

Той подчерта, че за разлика от досегашните дела, завеждани срещу държавното обвинение от пострадали от действията му, в този случай искът е предявен лично срещу главния прокурор и неговите заместници. От думите на Екимджиев стана ясно още, че междувременно във вторник в ЕСПЧ е изпратена нова жалба на Баневи срещу България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG