Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕСПЧ осъди България и заради изказване на Гешев. Баневи получиха 20 000 евро


Евгения и Николай Баневи в Специализирания наказателен съд
Евгения и Николай Баневи в Специализирания наказателен съд

Главният прокурор Иван Гешев за първи път стана причина за осъждането на България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Европейските магистрати уважиха жалба на семейството на Николай и Евгения Баневи и им присъдиха обезщетение от 20 000 евро.

От решението, цитирано от правния портал „Лекс“, става ясно, че ЕСПЧ признава нарушение на презумпцията за невиновност – включително заради изказване на Гешев от 2018 г., както и нарушение свързано с продължителността на ареста на Николай Банев. По онова време Гешев беше заместник на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и ръководител на Специализираната прокуратура.

Двамата съпрузи бяха задържани в Ница на 26 октомври 2018 г., непосредствено преди да се качат на полет за България, който са резервирали предния месец. При ареста си Баневи бяха с трите си малолетни деца. До задържането им се стигна, след като прокуратурата им повдигна задочни обвинения и ги обяви за международно издирване.

В жалбата се посочва, че това се е случило въпреки че следователят по делото им е бил уведомен по телефона от техния адвокат, че двамата доброволно ще се явят на разпит в спецпрокуратурата на 29 октомври същата година.

След връщането им в България Николай Банев остана зад решетките две години и седем месеца, а съпругата му Евгения беше освободена през 2019 г. заради наложително оперативно лечение. В момента Банев се намира под домашен арест, заради което ЕСПЧ отбелязва като „тревожна“ продължителността на задържането му.

Европейските магистрати посочат още, че след 2 декември 2020 г. съставите на спецсъда, разглеждали мярката му за неотклонение, не са обосновали достатъчно преценката си той да продължи да стои зад решетките.

Обсъждайки претенциите на Баневи за нарушена презумпция за невиновност, съдът в Страсбург се спира подробно на изявления на Гешев и наблюдаващата прокурорка по делото Мария Дойчева от 28 октомври 2018 г. Тогава МВР разпространи снимки от дома на семейството, показвайки множество техни лични вещи, а Гешев коментира пред медиите, че „тези неща са парите на работниците“ от предприятията, които Баневи са приватизирали и „обезкостили“.

Според ЕСПЧ подобни коментари „надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване“ и „предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата“. Европейските съдии установяват нарушение на презумпцията за невиновност и в мотивите на Специализирания наказателен съд, с които той аргументира свое определени от 7 декември 2018 г., с което Банев е оставен в ареста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG