Връзки за достъпност

Извънредни новини

София и Скопие подготвят съвместно честване на 150-годишнината на Гоце Делчев 


Премиерът Кирил Петков

България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването си пред парламента в петък по повод резултатите от взаимните визити на правителствата на двете страни през последните две седмици.

Министър-председателят съобщи за честването в отговор на въпрос от бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева, която го посъветва "добронамерено" да "намали" ентусиазма си.

България не е съгласна с една от предложените от Скопие дати за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев – 7 октомври. На тази дата през 1946 г. останките му са предадени от комунистическия режим в София на Скопие, тогава част от Югославия.

Гоце Делчев е сред водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация (наричана в югозападната ни съседка Македонска революционна организация). Историците в двете държави интерпретират различно характера и целите на органицзацията и нейните членове.

Петков отчете като положителен факт пред парламента и съвместното заседание между двете правителства и подчерта, че на него е постигнат значителен напредък в диалога в различни области като земеделието, малките и средни предприятия и развиването на Коридор №8.

Той отбеляза, че фокус е бил поставен и върху правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония, като е заявено политическо намерение те да бъдат вписани в конституцията на страната, но без да бъдат поети ангажименти за срокове.

Министър-председателят увери депутатите, че българската страна няма намерение да сменя членове на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси, а тя предстои да проведе нови заседания. Темата беше коментирана в понеделник от северномакедонския вънешн министър Буяр Османи, който намекна, че София може да помисли за обновяване на нейните представители в комисията.

Захариева пък му отговори, че и предишни български правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях нищо конкретно не е последвало.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG