Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американските военни в България са 206 души, съобщи министърът на отбраната


Министърът на отбраната Стефан Янев
Министърът на отбраната Стефан Янев

Точно 206 американски военнослужещи с оръжие и техника се намират в България към средата на януари. Това каза в петък министърът на отбраната Стефан Янев.

"И в момента българските и американските въоръжени сили провеждат учение - от началото на януари, което ще продължи до месец юни", уточни той в отговор на въпроси по време на парламентарния контрол.

България и САЩ използват съвместно учебния полигон "Ново село", военновъздушните бази "Граф Игнатиево" и "Безмер" и логистичния център край Айтос.

Според споразумението от 2006 година в страната могат да присъстват не повече от 2500 американски военни. Те обаче могат да нараснат до 5 000 души, но само за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за съвместно ползване с българската армия.

По думите на Янев от 16 години не е имало случай, в който американските военнослужещи на българска територия дори да са доближавали числото от 2500 души.

Военният министър изнесе информацията на фона на обсъжданите в НАТО възможности за увеличаване на отбранителния потенциал в Източна Европа заради напрежението около Украйна.

Въпросът към Янев пък беше зададен от депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева. Още преди да влезе в парламента партията настояваше в България да се проведе референдум за излизане на страната от НАТО и Европейския съюз.

При изострянето на отношенията между НАТО и Русия покрай кризата в Украйна от партията на Костадин Костадинов казаха, че в основата на конфликта е НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG