Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цялото ръководство на "Булгаргаз" е сменено


Министърът на енергетиката Александър Николов (ИТН)
Министърът на енергетиката Александър Николов (ИТН)

Целият борд на държавния газов доставчик "Булгаргаз" е бил сменен от собственика му - Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това се е случило на заседание, състояло се в петък в 17.30 часа, сочи протокол от него, публикуван в Търговския регистър.

Час по-късно се събира новият Съвет на директорите. Така преди ден са избрани и новият шеф на дружеството, и новият председател на борда. Промените са внесени за вписване.

Информацията беше потвърдена от енергийния министър Александър Николов (ИТН) пред бТВ в събота. По думите му освобождаването на ръководството на “Булгаргаз” е резултат от проверка, извършена от БЕХ. Николов не даде информация какво е установила проверката.

В средата на януари ДАНС, както и представители на Главна дирекция “Национална полиция“ започнаха проверка в “Булгаргаз”. Тя беше във връзка със спекулативно препродаване на газ и започна малко след като министрите на енергетиката и финансите обвиниха “Булгаргаз” в изнасянето на евтин газ от хранилището в Чирен. Газът, по данни на изпълнителната власт, е продаван на газовите борси.

В събота Александър Николов (ИТН) обаче коментира, че промените в ръководството на компанията нямат общо с тази проветка.

В последните два месеца енергийният министър отправи поредица упреци към вече бившия шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов, че не е миксирал добре газовите доставки за страната, за да намали цената на природния газ.

Заедно с Николай Павлов от дружеството са отстранени Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев.

На тяхно място са избрани Иван Топчийски, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова.

По-късно през деня министър-председателят Кирил Петков коментира, че подкрепя смяната на ръководството.

“Вчера вечерта целият борд на "Булгаргаз" беше освободен в края на работния ден. Защо? Защото нямаме време за губене", каза той.

Според него причината за настоящите цени на газа са грешни решения. “Според мен са били взети едни решения, които вместо да направят цените да вървят надолу, те са направили тези цени да отиват нагоре”, допълни Петков.

Министър-председателят каза, че изцяло се доверява на преценката на енергийния министър за компетентността на новите в борда на “Булгаргаз”. Въпросите по темата бяха провокирани от публикации за биографиите им, които сочат, че от всички новоназначени само директорът и един от членовете имат опит в сектора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG